Logo Realitatea.md

Primul caz de „comportament responsabil” a unei persoane testate pozitiv cu Coronavirus, înregistrat în Moldova

18 Martie 2020, 10:27 // Actualitate

Prima pacientă diagnosticată pozitiv cu Coronavirus în Moldova, pe data de 7 martie, ar putea fi externată mâine sau poimâine. Asta după ce, după tratamentul trecut la Spitalul Clinic Republican, primul test a fost negtiv, iar acum medicii sunt în așteparea rezultatelor testului repetat. La fel, în Moldova s-a înregistrat un caz de „comportament responsabil” a unei persoane care ulterior s-a dovedit a fi testată pozitiv cu COVID-19.

„Prima persoană care a fost spitalizată, noi o pregătim, probabil, mâine-poimâine, o vom externa acasă. Starea ei acum este absolut normală, bolnava umblă singură, se deservește. Așteptăm două probe negative la Coronavirus, așa este standardul, după care o să fie externată”, a menționat directorul Spitalului Republican, Anatol Cibotaru, în cadrul briefingului de presă din această dimineață.

Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a menționat că femeia a fost internată în stare gravă, atunci când a fost depistată pozitiv cu Coronavirus, fiind preluată chiar din aeronava cu care a zburat, dar în cazul ei „s-a reușit totuși să-i fie salvată viața”, iar în rezultat, „avem o dinamică pozitivă și este pregătită deja pentru externare”.

Potrivit ei însă, infecția COVID-19 este una periculoasă, iar comportamentul acesteia este imprevizibil pentru fiecare persoană în parte. Mai ales dacă persoana suferă de anumite boli cronice. Astfel, Viorica Dumbrăveanu a făcut un apel către persoanele vârstnice, cele care suferă de diaboet, cele cu boli respiratorii, și boli cardiace - care sunt în grupul de risc.

„Vă rugăm la maxim să vă abțineți ca să ieșiți din locuințele Dvs. Stați acasă. Sunteți grupul cel mai vulnerabil sub aspectul COVID-19. Îi chem pe cei apropiați și cei din jurul Dvs. să vă asiste cu cele necesare în perioada de autoizolare”, a îndemnat Dumbrăveanu. 

Ministra Sănătății a menționat însă și un caz de „comportament responsabil”, fiind vorba de persoana confirmată pozitiv ieri cu Coronavirus. Astfel, potrivit ei, „persoana a revenit de peste hotarele Republicii Moldova dintr-o zonă de risc, s-a autoizolat de cei apropiați, iar mâncarea, produsele alimentare, erau aduse și lăsate în poartă. Ea nu a fost în contact cu nimeni”.

La fel, potrivit ministrei Sănătății, femeia a făcut regulat termometrie, iar simptomatica COVID-ului a apărut doar peste câteva zile. „După ce a fost testată, noi am constatat că este un caz de infecție. Iată ce înseamnă izolare și iată ce înseamnă să fie respectate recomandările care vin din partea personalului medical”, a mai menționat Viorica Dumbrăveanu.

În prezent, în Moldova sunt confirmate 30 de cazuri de infecție cu COVID-19. 18 dintre cazuri sunt de import, depistate la persoane revenite din Italia, Franța, Marea Britanie și Elveția, iar 12 cazuri sunt cu transmitere locală. La fel, sunt 76 de suspecți, dintre care 14 copii.

Distribuția cazurilor pe vârstă:

  • 0-9 ani – un caz;
  • 10-19 ani – două cazuri;
  • 20-29 ani – trei cazuri;
  • 30-39 ani – cinci cazuri;
  • 40-49 ani – patru cazuri;
  • 50-59 ani - șase cazuri;
  • 60-69 – nouă cazuri.
În Spitalul „Toma Ciorbă” sunt spitalizate 25 de persoane cu diagnostic confirmat. În cazul a două persoane starea este gravă, două cazuri sunt satisfăcătoare și 21 peroane – stare medie.

La Spitalul pentru copii de boli contagioase sunt spitalizați doi copii în stare medie.

La Spitalul Clinic Republican – un deces și o persoană care ar putea fi externată în curând.

Amintim că marți, 16 martie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat despre prima persoană tratată în Moldova de Coronavirus, fiind vorba despre o femeie de 60 de ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.0000%
USD USD 17.4546 0.0000%
RUB RUB 0.2368 0.0000%
RON RON 4.3784 0.0000%
UAH UAH 0.6257 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile