Logo Realitatea.md

Primul Centru de Intervenție Timpurie din estul țării a fost inaugurat recent la Criuleni

16 Februarie 2020, 17:45 // Societate

La Criuleni a fost inaugurat primul Centru de Intervenție Timpurie (CIT) „Lăstărel” din estul Republicii Moldova. Crearea și dotarea cu inventar, precum și instruirea specialiștilor care vor fi angajați în Centru au fost posibile datorită proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Acces la serviciile de Intervenție Timpurie”.

La CIT „Lăstărel” o echipă de specialiști va asigura prevenirea riscurilor de dezvoltare a copiilor de la 0 la 3 ani, prin asigurarea familiilor cu servicii gratuite. În cadrul centrului activează o echipă de specialiști precum: un medic pediatru, neurolog, kinetoterapeut, psiholog, psihopedagog și un asistent social. Anual, aici vor putea beneficia de asistenţă, consiliere şi intervenţia specialiştilor peste 120 de familii din raioanele Criuleni și Dubăsari, care se confruntă cu dificultăți în dezvoltarea copiilor lor,  30 de copii care se nasc cu tulburări de dezvoltare şi 50 de copii cu risc de apariție a tulburărilor de dezvoltare.

Valoarea totală a grantului pentru darea în exploatare a Centrului este de 48 517 de euro. Consiliul Raional Criuleni a contribuit cu suma de 300 mii lei, iar din bugetul Centrului de Sănătate Criuleni au fost alocați peste 50 de mii de lei pentru lucrările de consolidare a acoperișului și amenajare interioară. O altă sumă de 79 888 de lei au fost colectați de către o asociație obștească în baza desemnărilor procentuale.

Crearea și dotarea Centrului de Intervenţie Timpurie în Criuleni face parte din activităţile proiectului „Acces la serviciile de intervenţie timpurie”, implementat de AO „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități. Partenerii proiectului – Centrul de Sănătate Criuleni și Consiliul Raional Criuleni, precum și toți contribuabilii, care au desemnat 2% în favoarea AO FCPS.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5379 0.3513%
USD USD 17.4407 -0.5355%
RUB RUB 0.2533 0.5957%
RON RON 4.0375 0.4603%
UAH UAH 0.6536 -0.0917%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile