Logo Realitatea.md

(FOTO) Primul centru de tehnologii media va fi inaugurat la Chișinău în anul 2021

05 August 2020, 14:23 // Societate

Astăzi, la Chișinău, în incinta Universității de Stat din Moldova, a început realizarea unui proiect de implementare a tehnologiilor media în domeniul creativ și universitar, finanțat de către mai mulți parteneri de dezvoltare externi și interni – MEDIACOR.

Acesta va fi primul centru de tehnologii digital-media din țară care va accelera dezvoltarea serviciilor din industria creativă și va oferi studenților și specialiștilor din industria creativă spații de producție multimedia de ultimă generație MEDIACOR se va extinde pe o suprafață de 3400 de metri pătrați și va fi dotat cu cele mai performante echipamente de producţie media.

Pentru implementarea proiectului a fost semnat un memorandum de colaborare și creat un parteneriat public-privat între Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia, UK aid, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Companiilor de Creație COR. 1,3 milioane de dolari sunt alocați de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, pentru reconstrucții și dotări tehnice. Universitatea de Stat din Moldova a oferit proiectului spațiul clădirii de 4 etaje din incinta unei biblioteci amplasate în campusul din centrul capitalei. Sectorul privat din domeniul creativ va fi invitat să co-investească în tehnologii și dotări cu echipamente.

Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării: „Cea mai mare universitate din țară, Universitatea de Stat, își va transforma oferta educațională odată cu dezvoltarea MEDIACOR. Aici, tinerii își vor dezvolta cunoștinţe și vor excela la nivel internaţional în domeniul noilor instrumente media și a tehnicilor digitale creative în sfere precum a cinematografiei, TV sau animație”.

Acest proiect va contribui esențial la dezvoltarea capitalului uman în domeniul creativ, deoarece aici vor crește și își vor dezvălui potențialul specialiștii în producție media și animație, ingineri video și de sunet, cameramani, regizori și alții.

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID Moldova: „USAID crede în potențialul dezvoltării capitalului uman din Moldova și susține dezvoltarea industriei creative, pentru a oferi tinerilor oportunități în țară și a preveni exodul de intelecte. În industriile creative și media din Moldova activează peste 13,000 de specialiști. Alături de Artcor, viitorul MEDIACOR va consolida dezvoltarea industriei de digital media și conținut de divertisment, servind astfel drept o platformă pentru exportul de servicii și produse digitale”.

Anna Lyberg, ambasadoarea Suediei: „Suedia încurajează diversitatea media și oportunitățile de colaborare între companiile de digital media, producție și alți parteneri în procesul de creare. MEDIACOR este o fuziune dintre tehnologii și creativitate, ce va cataliza antreprenoriatul și va permite industriei media tradiționale să îmbrățișeze inovațiile, creând conținut autentic și atractiv pentru publicul larg”.

Gary Davies, șef adjunct al Misiunii, Ambasada Marii Britanii la Chișinău:„În fața automatizării, profesiile creative sunt cele mai rezistente. UK Aid susține dezvoltarea industriilor creative pentru a aduce profesiile viitorului în prezent ca o opțiune tangibilă pentru tinerii Moldoveni. Astfel, MEDIACOR va dota laboratoarele cu echipament de ultimă oră pentru deprinderea profesiilor creative”.

Industria serviciilor creative se află în expansiune și urmează să atragă tot mai mulți tineri cu potențial, care să poată fi realizat în Republica Moldova.

MEDIACOR va fi alcătuit din spații de pre și post producție video și audio, distribuite pe patru etaje, fiecărui fiindu-i atribuit câte o zonă dedicată:

  • Zona de pre-producție. La parterul MEDIACOR vor fi spații de pregătiri pentru filmări o sală de proiecții sau evenimente/ instruiri, cât și oficii pentru startup-urile din domeniul creativ.
  • Zona de date și resurse. Aceasta presupune un spațiu pentru depozitare și o cameră pentru păstrarea serverelor.
  • Zona de post-producție se va afla la etajul 3. Aici vor fi amenajate studiouri de producție și de înregistrare a sunetului, o cameră de mixaj audio de înregistrări și dublare, folley și corecție a luminii pentru editare video.

Cel de-al patrulea etaj va fi dedicat producției HiTech, care va fi dotată cu un set de captare digitală a mișcărilor, unic în Moldova și spații flexibile pentru amenajarea platourilor de filmare, inclusiv pentru emisiuni TV, youtube / vlogging etc.

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studenții de la Universitatea de Stat din Moldova dar și alte instituții de învățământ, companiile din domeniul industriilor creative (producție video, audio, media digitală). Centrul va fi administrat printr-un parteneriat de colaborare dintre Asociația Companiilor de Creație COR și Universitatea de Stat din Moldova și va presta cursuri pentru creșterea capacităților în domeniile multimedia, TV, cinematografie, muzică, și tehnologii digitale. Tot aici vor fi create spații de co-working. Start-up-urile creative și de media vor găsi la MEDIACOR oficii unde să-și desfășoare activitatea.

MEDIACOR va fi lansat în 2021. Acest proiect este realizat la inițiativa şi cu suportul partenerilor strategici de dezvoltare a Republicii Moldova - Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, care au contribuit esențial la dezvoltarea industriei creative a țării. Printre proiectele susținute anterior se numără Centrul Creativ Artcor pe lângă Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Asociația Companiilor de Creație COR, evenimente creative și altele.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile