Logo Realitatea.md

Primul lot de vaccin antigripal a ajuns în Moldova. Cele 50.000 de doze vor ajunge la femeile gravide și copii

08 Noiembrie 2019, 13:27 // Actualitate

Primul lot de 50.000 de doze de vaccin antigripal „Vaxigrip Tetra” a ajuns în Republica Moldova. Lotul a fost procurat din sursele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, acest vaccin antigripal fiind recomandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru emisfera de nord, sezonul 2019/2020.

Vaccinul a fost recepționat la Depozitul Național de vaccinuri din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și va fi transportat cu auto-refrigerator special în CSP teritoriale, care vor distribui acest vaccin conform planurilor existente în fiecare teritoriu.

Începând cu ziua de astăzi vaccinul este livrat instituțiilor medicale din Chișinău și teritoriilor aferente, iar în următoarele zile, vaccinul antigripal va fi transportat în toate teritoriile administrative.

Acest lot va fi utilizat preponderent pentru vaccinarea femeilor gravide şi a copiilor. Celelalte categorii de risc vor fi acoperite din următoarele 150 de mii de doze care vor fi livrate în timpul apropiat.

MSMPS informează că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă. Beneficiile vaccinării împotriva gripei sunt: reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

Vaccinul patruvalent „Vaxigrip Tetra” împotriva gripei protejează doar de gripa provocată de virusurile sezoniere A(H1N1), A(H3N2) și B și nici întrun caz de alte infecții respiratorii virale acute.

Măsurile de igienă personală (spălatul pe mâini cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui mod de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii și în special prin gripă.

ANSP atenționează că pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivitățile de copii, o importanță majoră o reprezintă triajul, la prima oră de curs, efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau alte semne de boală respiratorie acută.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3939 -0.3566%
USD USD 17.1712 -0.1262%
RUB RUB 0.2415 -0.5764%
RON RON 4.0053 -0.3830%
UAH UAH 0.6368 -0.2194%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile