Logo Realitatea.md

Printre Brexit, migraţie şi problemele geopolitice şi... vacile au devenit subiect de discuţie în Parlamentul European

25 Ianuarie 2019, 12:24 // În lume

Zeci de minute, europarlamentarii din Comisia Juridică au analizat modul în care trecerea de la ora iarnă la cea de vară şi invers influenţează viaţa bovinelor. Mai mulţi aleşi au susţinut că animalele nu dau suficient lapte, pentru că sunt bulversate de trecerea de la ora de vară, la cea de iarnă, scrie Digi24.

Foto: danceinforma.com

Tiemo Wölken - membru în Parlamentul European: „Eu vin dintr-un land din Germania unde consecinţele negative se simt şi în domeniul agricol. Să vă dau doar un mic exemplu: vacile de lapte, de exemplu, sunt puternic afectate de schimbarea orei”.

Şi vacile din Franţa ar avea de suferit din acelaşi motiv, spune eurodeputatul Gilles Lebreton, care militează de mai mult timp pentru renunţarea la schimbarea orei.

Gilles Lebreton - membru în Parlamentul European: „Ar fi o măsură favorabilă agriculturii, pentru că schimbarea orei tulbură şi mulgerea vacilor, tulbură si ritmul interior al animalelor, deci şi despre asta trebuie să vorbim”.

La 2.000 de kilometri distanţă, oameni care trăiesc din creşterea vacilor văd lucrurile altfel. Fermierii români spun însă că schimbarea orei n-are nicio legătură cu cât lapte dă vaca din grajd.

„Vara când mănâncă verde dau mai bine lapte. Iarna când sunt pe uscat, dau un pic, un pic mai puțin”, explică fermierul Sandu Chiver, care crește 15 vaci în Satu Nou de Jos, România.

Sunt şi europarlamentari care sunt de aceeaşi părere.

Kosma Złotowski - membru în Parlamentul European: „Nu cred eu că vacile ne vor da mai mult lapte dacă abrogăm schimbarea orei. Dacă aşa ar arăta lucrurile, agricultorii nu şi-ar mai schimba ceasul, în fine, minutarul de la ceas”.

Comisia Europeană a făcut, anul trecut, o consultare publică pe tema schimbării orei. Au fost peste 4,5 milioane de respondenţi, iar 84% au fost în favoarea renunţării la schimbarea sezonieră a orei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3163 0.0000%
USD USD 17.9679 0.0000%
RUB RUB 0.2326 0.0000%
RON RON 4.3341 0.0000%
UAH UAH 0.6437 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile