Logo Realitatea.md

Prioritățile de cooperare trasate de Guvern și BERD

19 Iulie 2019, 07:58 // Actualitate

Prim-ministra Maia Sandu și vicepreședintele Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Alain Pilloux, au avut o întrevedere la Guvern. Scopul reuniunii a fost de a trasa prioritățile colaborării pe viitor între Republica Moldova și BERD privind proiectele care ar putea fi implementate în viitor.

În context, Maia Sandu a trecut în revistă prioritățile stabilite de Guvernul pe care îl conduce și asupra cărora se depune efort maxim. Astfel, au fost menționate: consolidarea statului de drept și reorganizarea instituțiilor, bazată pe principiul integrității, a eficienței instituționale, având drept obiectiv punerea acestora în serviciul cetățenilor, promovarea liberei concurențe în scopul ameliorării mediului afaceri și a climatului investițional, în special pentru businessul mic și mijlociu, precum și dezvoltarea infrastructurii drumurilor.

În această ordine de idei, Maia Sandu s-a referit și la acțiunile necesare în vederea asigurării independenței energetice a Republicii Moldova, dar și în ceea ce privește diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

Vicepreședintele BERD, Alain Pilloux, a apreciat determinarea Guvernului condus de Maia Sandu pentru a implementa reforme reale în beneficiul cetățenilor și, cel mai important, care se bazează pe principiul integrității. În acest sens, oficialul a exprimat deschiderea BERD pentru a sprijini proiectele menite să ridice standardele de viață în Republica Moldova, prin implementarea proiectelor în diverse domenii, precum securitatea energetică, dezvoltarea sectorului privat și a celui bancar, dar și implementarea sistemului electronic de achiziții publice.

Părțile au confirmat interesul pentru dezvoltarea parteneriatului strategic, accentuând importanţa implementării proiectelor comune în cel mai eficient mod. Prim-ministrul Maia Sandu a menționat că suportul şi expertiza BERD sunt foarte importante pentru Republica Moldova.

La finalul întrevederii, vicepreședintele BERD a lansat o invitație prim-ministrei Maia Sandu pentru a participa la un forum internațional investițional, care va avea loc la Londra, în luna noiembrie a acestui an.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5671 0.2690%
USD USD 17.6161 0.6841%
RUB RUB 0.2633 -0.0759%
RON RON 4.1367 0.1307%
UAH UAH 0.7004 0.9658%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile