Logo Realitatea.md

Prioritățile politicii externe. Sandu, despre „lume paralelă”: „Astfel de epitete trebuie stârpite din limbajul politic”

15 Ianuarie 2021, 16:38 // În lume

Prioritatea mea cheie, ca președinte, dar și mandatul oferit explicit de cetățeni este să facem ordine la noi acasă. Declarația a fost făcute de Maia Sandu în cadrul discursului cătrei Corpul diplomatic din Republica Moldova. Nu în primul rând, dar nici în ultimul a menționat diaspora - de altfel care a fost destul de activă în alegerile prezidențiale din 2020, în urma cărora Igor Dodon a pierdut mandatul de șef al statului în fața Maiei Sandu. La fel actuala președintă a amintit de exprimarea fostului conducător de țară - „electorat paralel” - pe care a condamnat-o repetat.

Foto: Daniel Vodă/ Facebook

„Ca să reușim cu toții acest lucru, vom avea nevoie de o sincronizare maximă între politica externă și cea internă. Aici sprijinul serviciului diplomatic va fi foarte important pentru a îmbunătăți situația în țară. Tradițional, când vorbim de politica externă, ne gândim la partenerii noștri externi. Și, neapărat, voi vorbi despre relațiile cu partenerii noștri. Dar, înainte de a o face, vreau să vorbim despre noi înșine – ca țară și ca societate. Este foarte important să concepem politica externă nu doar ca pe niște activități de interacțiune cu alte state, ci ca pe un set de instrumente și activități menite să îmbunătățească situația în țara noastră și viața cetățenilor. 

De aceea, un obiectiv central al politicii noastre în plan extern va fi să dezvoltăm o politică externă în interesul cetățeanului. Nu este o simplă lozincă. Este esența politicii externe. Pandemia ne-a demonstrat cu prisosință. Cetățeanul nostru, chiar dacă este departe de țară, are nevoie de noi, de Moldova, uneori poate mai mult decât ar avea nevoie de ajutorul statului când e aici, acasă, a declarat Maia Sandu.

„O altă prioritate-cheie a politicii externe este să oferim un context maxim favorabil evoluțiilor interne – reformele, lupta împotriva corupției, depășirea pandemiei COVID, precum și a efectelor economice ale acestei pandemii”.

Și aici a enumerat câteva dimensiuni pe care crede că este foarte important să se axeze.

„Voi începe cu diplomația economică: În această familie de priorități, aș vrea să menționez că este foarte important să promovăm produsele din țara noastră. Avem produse de foarte bună calitate, avem zone de liber schimb cu UE și cu CSI și trebuie să depunem un efort constant pentru a îmbunătăți promovarea exporturilor noastre. 

Promovarea acestor exporturi înseamnă locuri de muncă la noi acasă. Știu că deseori diplomația economică este un fel de activitate oarecum auxiliară pentru serviciile diplomatice din mai multe țări. Dar aici vreau să vă spun că niciun stat nu a reușit să devină stabil și prosper fără o diplomație economică activă și eficientă. De aceea, țin să subliniez că promovarea exporturilor, atragerea investițiilor, elaborarea și dezvoltarea unor proiecte de infrastructură trebuie să devină la fel de importante pentru activitatea Ministerului de Externe ca și negocierea unor tratate, acorduri sau gestionare a contactelor politice internaționale”, a continuat șefa statului.

O altă dimensiune esențială ține de relațiile cu diaspora și serviciile consulare. „Diaspora noastră suntem noi. Sunt cei care au plecat, forțat sau benevol, în căutarea unor studii de calitate mai bună, a unor surse de venit mai mari pentru a-și întreține familia și copiii lăsați acasă, oportunități profesionale mai bune și mai diverse, cât și în căutarea unui trai mai bun, unde sunt respectați și apreciați pentru cine sunt, pentru eforturile și munca depusă.

Este absolut inadmisibil să divizăm cetățenii pe criterii etnice, lingvistice sau în funcție de unde trăiesc – în Republica Moldova sau în afara țării, la est sau la vest. Divizarea societății prin slogane politice, de genul „lume paralelă”, și tratarea cetățenilor exclusiv prin prisma necesităților electorale proprii nu contribuie la coeziune. Astfel de epitete nedemne folosite de actori politici falimentari trebuie stârpite din limbajul politic. Trebuie să lucrăm pentru unitate”.

„Nu putem diviza cetățenii noștri în diasporă și ne-diasporă. Suntem toți un întreg. Diaspora este trup și suflet cu restul țării. Și vă rog să vă conduceți de acest considerent în interacțiunea cu concetățenii noștri din afara țării”.

„Ambasadele și consulatele noastre trebuie să aibă grijă de cetățeni și să ofere servicii de calitate - aceasta este o misiune esențială a serviciului diplomatic. Oamenii trebuie să găsească un sprijin în ambasadele noastre, să poată obține ajutor cât mai ușor.

Referitor la serviciile consulare, o să vă rog să reluăm lucrul de facilitare a procedurilor consulare lansat în 2019 pe timpul când eram în Guvern. Miercuri am avut o primă discuție cu instituțiile-cheie pe acest subiect, precum și cu reprezentanții activi ai diasporei pentru a identifica problemele principale și pentru a înțelege cum îi putem susține prin servicii consulare mai bune. În zilele următoare vom crea un grup de lucru, obiectivul căruia va fi simplificarea procedurilor consulare”, a mai adăugat Maia Sandu.

Citeste tot despre: diasporă, Maia Sandu, politica externă
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile