Logo Realitatea.md

Priseajniuc, după vizita sa la cel mai mare producător de medicamente de la noi: „Am primit asigurări că avem stoc pentru următoarele șase luni”

24 Septembrie 2020, 13:00 // Societate

Directorul General al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicamentului, Eremei Priseajniuc, împreună cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răileanu, au efectuat o vizită de lucru la producătorul autohton de medicamente, Balkan Pharmaceuticals (BP).

BP este singurul producător autohton de Dexametazonă, preparat utilizat în tratamentul COVID-19. Tratamentul cu Dexametazonă al bolnavilor de COVID-19 internați în spital, este susținut de Uniunea Europeană și EMA (Agenția Europeană a Medicamentului), acesta fiind prevăzut și în Protocolul clinic Național provizoriu.

"Faptul că producem Dexametazonă aici pe loc, în Republica Moldova, un medicament utilizat în tratament COVID-19, este un lucru extrem de benefic pentru țara noastră. După cum am mai menționat și anterior, prioritatea AMDM este crearea tuturor condițiilor pentru ca cetățenii noștri să beneficieze doar de medicamente sigure, eficiente și accesibile. Am primit asigurări de la producător că stocul de medicamente folosite în tratament COVID-19, precum și materia prima necesara ajunge pentru următoarele 6 luni", a declarat Directorul General AMDM, Eremei Priseajniuc.

BP deține certificatul GMP, emis de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, ce confirmă corespunderea condițiilor cu Regulile de bună practică de fabricație, acesta fiind, de asemenea, în corespundere cu standardele UE.

"Pe lângă medicamentele, care se produc aici, această capacitate de producție impresionantă, amplasată într-o suburbie a Chișinăului, înseamnă și crearea locurilor de muncă și oferirea de noi oportunități, mai ales, pentru tinerii specialiști din această regiune" a declarat Ministrul Economiei, Sergiu Răileanu.

Balkan Pharmaceuticals este un producător autohton de medicamente cu investiție din România, având la moment două locații de producere: Chișinău și or. Sîngera. Compania activează de 14 ani în Moldova și are în portofoliul său actual peste 250 de medicamente în diferite forme și doze, printre care: produse antitumorale, antibiotice, hormonale, medicamente cu efect asupra sistemului nervos, a celui cardio-vascular, digestiv, preparate cu efect antiinflamator, analgezic etc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile