Logo Realitatea.md

Pro Moldova cere amnistierea amenzilor aplicate pe perioada stării de urgență și a mai depus o sesizare la Curtea Constituțională (VIDEO)

04 Mai 2020, 12:31 // Politica

Grupul parlamentar Pro Moldova cere amnistierea cetățenilor și agenților economici cărora li s-a aplicat amenzi în perioada stării de urgență, deoarece acest lucru s-ar fi făcut disproporționat, întrucât nu au urmat cu strictețe dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale. În acest sens, deputații Grupului au înregistrat un proiect de lege în Parlament.

Conform proiectului, se propune ca toți cei sancționați să fie absolviți de răspunderea contravențională, iar toate persoanele care au fost sancționate, în baza prevederii menționate în lege, să li se compenseze, în decurs de 30 de zile, valoarea amenzii achitate.

„Cerem examinarea în regim de urgență a acestui proiect. Constatăm că Guvernul urmărește acoperirea găurilor bugetare prin amendarea abuzivă a oamenilor. Aceste măsuri, la momentul instituirii, erau anunțate ca și suport pentru executarea măsurilor de carantină. Totodată, ulterior am urmărit sancționări nejustificate și disproporționate ale oamenilor, în timp ce plimbările prin țară, fără o necesitate practică, a președintelui Igor Dodon au rămas neobservate. Nu am văzut să fi existat măcar o obiecție din partea Comisiei Situații Excepționale, nemaivorbind de organele de drept. Astfel constatăm o încălcare a principiilor constituționale de egalitate în fața legii, un motiv în plus pentru amnistierea amenzilor", a declarat președintele Grupului parlamentar Proo Moldova, Andrian Candu.

Conform datelor oficiale, de la declararea stării de urgență, au fost sancționați, până la data de 28 aprilie, 1 625 de persoane fizice, 64 agenți economici, 32 de transportatori de pasageri și 26 de preoți, care nu au respectat măsurile în perioada de pandemie, acumulându-se în bugetul public o sumă de peste 36 milioane de lei.

Grupul parlamentar mai solicită interpretarea Constituției și recunoașterea stării de urgență drept impediment justificativ, forță majoră, pentru mediul de afaceri, dar și pentru persoanele fizice. O sesizare în acest sens va fi depusă la Curtea Constituțională, în urma multiplelor reclamații din partea mediului de afaceri, dar și a cetățenilor care se confruntă cu dificultăți majore în onorarea obligațiunilor contractuale în această perioadă. Totodată, din cauza formulei neclare din normele legale, starea de urgență nu este din oficiu recunoscută drept forță majoră. Acest lucru conduce la interpretări aliatorii, cauzând prejudicii pentru oameni și vulnerabilizarea mediului de afaceri, consideră deputații Grupului parlamentar Pro Moldova.

Precizăm că, anterior, Grupul parlamentar a înregistrat un set de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și a angajaților pentru perioada de urgență, pe care guvernarea l-a ignorat fără să-l pună în dezbatere.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0739%
USD USD 17.2814 0.1640%
RUB RUB 0.2358 0.8986%
RON RON 4.3095 0.0859%
UAH UAH 0.6162 -0.0973%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile