Logo Realitatea.md

Pro Moldova insistă. Cere Curții Constituționale să se pronunțe în regim de urgență cu privire la starea de urgență

29 Iulie 2020, 10:32 // Politica

Grupul parlamentar Pro Moldova solicită Curții Constituționale examinarea de urgență a sesizării din 4 mai curent, cu privire la interpretarea oficială a articolelor din Constituție sub aspectul reglementării stării de urgență, de asediu și de război precum și a forței majore. Potrivit deputaților, din cauza formulei neclare din normele legale, starea de urgență nu este din oficiu recunoscută drept forță majoră, lucru care conduce la interpretări aleatorii, cauzând prejudicii pentru oameni și vulnerabilizarea mediului de afaceri.

Într-un comunicat de presă, grupul parlamentar Pro Moldova menționează că a solicitat interpretarea Constituției și recunoașterea stării de urgență drept impediment justificativ, forță majoră, pentru mediul de afaceri, dar și persoanele fizice.

Pandemia de coronavirus a produs efecte nefaste asupra sănătății cetățenilor, dar și a anchilozat unele domenii importante ale economiei țării. Profunzimea și amploarea crizei generate de pandemie necesită un răspuns neîntârziat din partea autorităților publice”, se mai arată în sesizarea către CC.

Amintim că, la 4 mai curent, Pro Moldova  a depus o sesizare la Curtea Constituțională, „în urma multiplelor reclamații din partea mediului de afaceri, dar și a cetățenilor care se confruntă cu dificultăți majore în onorarea obligațiunilor contractuale în această perioadă”.

Anterior, susține grupul, a înregistrat un set de măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și a angajaților pentru perioada de urgență, pe care guvernarea nu l-a pus în dezbatere.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2724 -0.1549%
USD USD 17.4859 -0.3925%
RUB RUB 0.2378 1.1915%
RON RON 4.3636 -0.1350%
UAH UAH 0.6256 -0.5247%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile