Logo Realitatea.md

Pro Moldova propune măsuri „anti-criză” provocată de COVID 19. Printre acestea – micșorarea salariilor demnitarilor publici (VIDEO)

25 Martie 2020, 11:39 // Politica

Grupul parlamentar „Pro Moldova” a elaborat și înregistrat în Parlament un proiect de lege anti-criză cu măsuri economice și sociale atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul economic al țării și agenții economici, care au de suferit din cauza pandemiei de coronavirus.

Astfel, printre măsurile propuse de către deputații Pro Moldova se regăsește:

  • plafonarea pentru anul curent a salariului demnitarilor publici, cu excepția aleșilor locali, până la suma de 6 975 lei, ceea ce prezintă salariul mediu pe economie pentru anul 2019.
  • suspendarea tuturor achizițiilor publice, cheltuielilor capitalei ale autorităților publice centrale și locale care nu sunt stringent necesare pentru  exercitarea atribuțiilor funcționale.
  • acordarea agenților economici, care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea, a dreptului de a suspenda contractele individuale sau colective de muncă, iar angajaților care au căzut sub incidența acestor prevederi, să li se aloce ajutor de stat, din bugetul public național, în sumă de 2 775 lei lunar per angajat.
  • Majorarea cu 100% a salariilor angajaților medicali, pe perioada sătrii de urgență
  • Scutirea agenților economici de la plata contribuțiilor de asigurări sociale aferente veniturilor de salarii ale angajaților
  • Stoparea investițiilor în domeniul infrastructurii drumurilor și alocarea banilor pentru depășirea crizei provocată de coronavirus 
  • Stoparea finanțării partidelor politice de la bugetul de stat, pe tot parcursul anului 2020 și alocarea banilor în lupta cu coronavirusul etc.

Potrivit deputaților din Grupul parlamentar Pro Moldova, guvernarea întârzie foarte mult cu măsurile de susținere pentru economie, iar dacă nu vor întreprinde măsurile necesare în acest sen, în timpul apropiat, cetățenii și agenții economici se vor confrunta cu o criză financiară gravă.

În opinia lor și sistemul de sănătate trebuie fortificat și ajutat în lupta contra noului coronavirus, iar lucrătorii medicali trebuie susținuți și motivați financiar.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile