Logo Realitatea.md

Pro Moldova va insista să fie scoase anumite subiecte de pe ordinea de zi a deputaților. Candu: „Politicul îți bagă pe gât legislație”

03 Decembrie 2020, 09:53 // Politica

Liderul Pro Moldova, deputatul Andrian Candu, a anunțat în dimineața de joi, 3 decembrie, cu o oră și jumătate înainte de ședința Parlamentului propriu-zisă că formațiunea din care face parte va insista să fie amânate unele subiecte de pe ordinea de zi a deputaților sau chiar să fie scoase. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă susținut de la tribuna Parlamentului, precizând în special nemulțumirile legate de proiectul politicii bugetar-fiscale, bugetului de stat, dar și o temă legată de terenul Stadionului Republican.

„Pe agenda Parlamentului, sunt incluse subiecte care ne duc la confruntări geopolitice. În primul rând, politica bugetar-fiscală va genera majorări de prețuri, o nouă povară fiscală. Este o politică ce nu a fost consultată nici cu fermierii, nici cu autoritățile publice locale... În situația în care ne aflăm, această guvernarea nu poate să rezolve probleme oamenilor și artificial creează altele noi, cum ar fi proiectul de lege prinvind statutul limbii ruse. Limba rusă azi și așa are un stat, probabil aproape fiecare o utilizează acasă, în profesie. Însă atunci când politicul îți bagă pe gât legislație, încă cu sancțiuni, asta divizează societatea. Înțeleg socialiștii că, dacă nu pot să rezolve problemele legate de salarii și paturi de spital, au zis: hai mai bine să creăm confruntare între oameni. Și ce se va întâmpla dacă un funcționar nu va răspunde în limba rusă? Îl veți băga la pușcărie? Ne întoarcem în anii 90?”, întreabă Andrian Candu.

În continuare, a vorbit despre terenul stadionului republican care a fost vândut Guvernului SUA. „Ce se întâmplă cu terenul de la stadionul republican? El a fost demolat pe timpul Guvernului Tarlev în care Igor Dodon era ministru al Economiei. Nu s-a făcut nimic. A rămas în paragină. Când s-a decis ca terenul să fie vândut, nu dăruit, Guvernului SUA care este partener solid ca să fie construită o nouă Ambasadă, această guvernare cu un președinte pe ducă nu au făcut nimic pentru a se mișca, pentru că nu-i interesează parteneriatele. În schimb, pe agendă se găsește subiectul privind anularea acestor tranzacții și revenirea la tot ce înseamnă paragină în centrul Chișinăului”, a declarat deputatul.

„Agenda de azi și de mâine, impusă de Dodon și aliații săi, nu se referă la problemele oamenilor, dar creează noi probleme. Iată de ce noi din Pro Moldova vom solicita ca multe subiecte să nu se regăsească, unele să fie scoase, altele să fie amânate, pentru că este nevoie de consultări suplimentare, mai ales, pentru politica bugetar-fiscală”, a conchis acesta.

Ordinea de zi a ședinței Parlamentului poate fi văzută aici. Totodată, Realitatealive.md va transmite în direct ce se întâmplă în plen. Urmăriți pe acest link.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile