Logo Realitatea.md

Presa separatistă: Problema conturilor blocate a agenților economici din Transnistria, discutată la biroul OSCE din Tiraspol

17 Septembrie 2019, 10:09 // Economie

La biroul Misiunii OSCE din Tiraspol a avut loc o întâlnire a subgrupurilor pe probleme bancare. Principala temă discutată a fost problema conturilor întreprinderilor din stânga Nistrului, scrie presa separatistă cu referire la un comunicat al așa-zisului Minister de Externe.

Foto: osce.org

Delegația transnistreană a fost condusă de președintele așa-numitei bănci centrale a Transnistriei, Vladislav Tidva, iar delegația moldovenească a fost condusă de Ion Sturzu, viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

„Reprezentanții transnistreni au subliniat că problema este de natură politică, inclusiv datorită recomandărilor Băncii Naționale a Moldovei. Partea transnistreană a solicitat autorităților de reglementare din R. Moldova să ia măsuri urgente pentru deblocarea situației, precum și să faciliteze deschiderea conturilor de către agenții economici din Transnistria”, se arată în același comunicat.

Se mai menționează că partea transnistreană a mai cerut de la delegația moldovenească informații cu privire la numărul total de întreprinderi transnistrene care au conturi în băncile comerciale din Republica Moldova. Potrivit așa-numitei bănci centrale transnistrene, ar fi vorba despre 25 de agenți economici, BNM însă susține că este vorba despre patru sute de întreprinderi.

Amintim că administrația de la Tiraspol a acuzat Chișinăul de o nouă blocadă economică și că 25 de companii din regiunea transnistreană au ajuns cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova.

BNM a anunțat, ulterior, că doar două conturi sunt blocate: „Din cauza activității netransparente, nejustificării provenienței banilor și prezentării unor informații eronate au fost închise conturile a două persoane juridice. Într-un alt caz a fost refuzată deschiderea conturilor pe motiv că lipseau actele necesare. Totodată, un singur cont a fost suspendat temporar la solicitarea Serviciului Fiscal Principal de Stat din cauza datoriilor acumulate. Astfel, este vorba despre 4 cazuri din totalul celor 420 de agenți economici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova care dețin conturi în băncile licențiate de la Chișinău”.

Este de menționat că, săptămâna viitoare, în Republica Moldova va sosi, la invitația OSCE, un expert bancar care va căuta soluții pentru problema bancară.

VEZI ȘI:

Tiraspolul acuză Chișinăul: Băncile moldovenești au blocat conturile a 25 de companii transnistrene

BNM, despre blocarea conturilor bancare ale unor întreprinderi din regiunea transnistreană

Banca Națională: „Uzina Metalurgică din Rîbnița nu are conturi blocate”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață