Logo Realitatea.md

Problemele agenților economici din regiunea transnistreană cu băncile moldovenești ar putea fi rezolvate prin utilizarea leului ca mijloc de plată

13 Ianuarie 2020, 14:33 // Economie

Șeful statului, Igor Dodon, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și vice-prim-ministru, Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță, s-au întrunit astăzi într-o ședință de lucru pentru a găsi o metodă și a soluționa problemele, care persistă în activitatea agenților economici din regiunea transnistreană și relațiile acestora cu băncile comerciale din Republica Moldova.

Foto: Igor Dodon/Facebook

Astfel, guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a venit cu inițiativa de a aplica un posibil mecanism de utilizare a monedei naționale ca mijloc de plată între agenții economici din regiunea transnistreană și băncile comerciale din Republica Moldova.

În context, s-a remarcat că măsurile propuse vizează eliminarea riscurilor privind spălarea banilor, în conformitate cu obligațiile internaționale asumate de Republica Moldova.

„Am discutat modul în care se realizează indicațiile președintelui țării legate de soluționarea problemelor care persistă în activitatea agenților economici din regiunea transnistreană și relațiile acestora cu băncile comerciale din Republica Moldova. Am fost unanimi în opinia privind necesitatea continuării dezbaterii acestei probleme în cadrul Grupului de lucru pentru măsurile de consolidare a încrederii, cu participarea experților din Chișinău și Tiraspol”, a scris Dodon pe Facebook.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile