Logo Realitatea.md

Problemele din sistemul educațional, analizate de Guvern în cadrul unei teleconferințe! Părinții din raioane au participat la discuții

25 Februarie 2016, 10:00 // Societate

Problemele din sistemul educațional au fost dezbătute în cadrul unei teleconferințe la Guvern cu participarea reprezentanților Cabinetului prim-ministrului, ministerului Educației, al Sănătății, al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, precum și ai conducerii executive ai Administrației Publice Locale, șefilor direcțiilor de învățământ, managerilor instituţiilor de educaţie, sindicatelor de ramură şi părinţilor - membri ai consiliilor de administraţie a instituţiilor de învățământ din raioanele țării.

Foto: gov.md

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, participanții la dialog și-au propus să identifice problemele specifice care îngrădesc accesul la o educaţie de calitate și soluțiile posibile pentru depășirea acestora. Discuțiile au vizat asigurarea copiilor şi elevilor cu alimentaţie, transport şcolar şi eficienţa mecanismului de alocare a resurselor pentru aceste servicii; rata de şcolarizare, absenteismul şi abandonul şcolar; necesarul de cadre didactice; experienţa şi deficienţele de funcţionare a şcolilor de circumscripţie; capacitatea reţelei de instituţii preşcolare şi învățământ general la nivel raional şi evoluţia acesteia în perspectivă.

Totodată, s-a discutat despre impactul şi eficienţa unor noi modele şi mecanisme puse în aplicare prin Codul Educaţiei, cât și despre necesitatea de dezvoltare sau perfecţionare a unor norme legale, asigurarea accesului la informaţie privind oportunităţile de participare în proiecte pentru dezvoltarea instituţională şi asigurarea educaţiei de calitate, necesitatea instruirii cadrelor în vederea dezvoltării unor competenţe noi, necesare odată cu descentralizarea şi delegarea unor funcţii autorităţilor locale, managerilor instituţiilor de învățământ.

Participanții la teleconferință au salutat oportunitatea de a fi auziţi şi consultaţi, posibilitatea de a participa la dezvoltarea unor noi politici şi acte normative, promovând principiul centrării acestora pe nevoile specifice locale. Problemele expuse în cadrul teleconferinței vor fi generalizate într-o foaie de parcurs care va completa agenda de activitate a Guvernului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile