Logo Realitatea.md

Procedurile la import pentru investitorii străini și locali în Republica Moldova vor fi simplificate

12 Iunie 2017, 17:22 // Economie

Simplificarea procedurilor la import în Republica Moldova pentru investitorii străini și locali au fost discutate în cadrul ședinței de lucru la Ministerul Economiei cu instituțiile de resort și mediul de afaceri.

Foto: mec.gov.md

Ședința de lucru a fost convocată ca urmare adresării SRL „Kaufland” către Guvernul Republicii Moldova pentru simplifica procedurile de investiții pe piața internă și minimalizarea actelor normative la introducerea în țară a produselor din import. Problema dată vizează și alți importatori de produse alimentare.

Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei a specificat importanța susținerii investitorilor străini și locali și a protecției drepturilor acestora, precum și asigurarea unei concurențe loiale pe piața internă cu eliminarea constrângerilor investiționale și facilitarea dezvoltării mediului de afaceri.

În cadrul ședinței au fost discutate procedurile de simplificare la etichetarea produselor alimentare cu informația corespunzătoare pentru consumatori, evaluării valorii în vamă, necesității obținerii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a diverselor certificate care confirmă calitatea produselor, licențierii importului de băuturi alcoolice, impozitării capitalului statutar, reglementării prețurilor la produsele social importante, etc.  

În context, reprezentații instituțiilor de stat s-au expus asupra problemelor vizate, cu precizări din legislația în vigoare și au înaintat propuneri pentru îmbunătățirea accesului pe piața din Republica Moldova a investitorilor străini și locali. Aceste propuneri și viziunea instituțiilor de resort vor fi prezentate în termeni restrânși, până la data de 16 iunie curent, în formă scrisă, Ministerului Economiei privind simplificarea actelor normative și depășirea problemelor vizate, care ulterior vor fi remise Guvernului Republicii Moldova.

SRL Kaufland este unul din cei mai mare operatori pe piața europeană a comerțului cu amănuntul și intenționează să-și extindă rețeaua de magazine și în Republica Moldova cu o investiție de cca 100 milioane euro, ceea ce va crea peste 1000 locuri de muncă. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2828 0.3539%
USD USD 17.3212 -0.1107%
RUB RUB 0.2742 0.5501%
RON RON 4.0350 0.3681%
UAH UAH 0.7352 0.0272%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

13 dec, 11:54 //

colaj: realitatea.md Noi discuții secrete în „chat-ul procurorilor”! Suspendat din funcție, Viorel Morari indică procurorilor Anticorupție cum să împiedice controlul dispus de Stoianoglo (FOTO)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

13 dec, 14:34 //

Nouă percheziții la foști factori de decizie VictoriaBank și „un fost guvernator” BNM în dosarul „furtul miliardului”, desfășurate de PA

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

12 dec, 14:39 //

Ion Sturza: Viorel Morari vrea să scape de răspunderea penală pentru crime împotriva moldovenilor

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS