Logo Realitatea.md

Procuratura Anticorupţie comentează investigația Zeppelin despre ”miliardomat”

14 Iunie 2018, 11:14 // Actualitate

Procuratura Anticorupție (PA) confirmă faptul că unele companii implicate în spălătoria rusească, figurează și în spălarea banilor din sistemul bancar din țara noastră. Declarația a fost făcută de către adjunctul procurorului-șef al PA, Adriana Bețișor în cadrul emisiunii ”Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2.

Foto: procuratura.md

Sursa menționează că în strategia de recuperare a mijloacelor sustrase din cele trei bănci fraudate figurează numele acestor companii și cine ar fi beneficiarii banilor furați.

”Companii care le-am numi noi nu doar de tranzitare, dar și beneficiare. Într-o anexă sunt descrise fiecare companii și, respectiv, potențialii subiecți care ar sta în spatele acestor companii, conturi bancare, bănci implicate și țările de deservire”, a spus Beţişor. 

Șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, a menționat că va analiza informațiile apărute în presă, iar dacă se vor confirma, va fi iniţiată o nouă investigație.

Amintim că zilele trecute, investigația realizată de Zeppelin Investigations a dezvăluit planul serviciilor speciale rusești, modul de operare a lui Veaceslav Platon, cum era coordonat de FSB şi acoperit de liderul PLDM de atunci Vlad Filat și cum a fost el racolat, împreună cu Ilan Șor în schemă, dar şi cum a fost aleasă „Banca de Economii” în calitate de ţintă principală a atacului. Potrivit zeppelin.md, întreaga operațiune era coordonată de FSB și se făcea pentru falimenarea țării înainte de alegerile parlamentare din 2014.

Ieri, Procuratura Generală a făcut publică strategia de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank). Este vorba de intenția de recuperare a peste 10 miliarde de lei. În strategie sunt prezentate două grupuri mari de persoane care ar fi contribuit la fraudarea celor trei bănci. Este vorba de grupului fostului președinte al Băncii de Economii, Grigore Gacikevici și grupul din care fac parte actualul primar de Orhei, Ilan Șor, fostul premier Vlad Filat și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Evaluarea și valorificare bunurilor infracționale care vor fi stabilite și identificate de către angajații Agenției de recuperare a bunurilor infracționale se va efectua în baza legii cu privire la ARBI și a unui regulament, care urmează a fi aprobat de Guvern.

VEZI ȘI:

Scris negru pe alb: Adriana Bețișor prezintă cifre, date și numele persoanelor implicate în ”furtul miliardului” (VIDEO/DOC)

Directorul CNA, Bogdan Zumbreanu anunță pașii de recuperare a banilor din băncile fraudate. ”Nu se va lucra haotic” (VIDEO)

(VIDEO/DOC) Procuratura Generală a făcut publică strategia de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4799 -0.2027%
USD USD 18.1825 -0.0033%
RUB RUB 0.2826 0.3908%
RON RON 4.3370 -0.2232%
UAH UAH 0.6877 0.0873%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile