Logo Realitatea.md

Procuratura Generală, sesizată de PAS în cazul dispoziției emise de directorul CA - Dragoș Vicol

26 Martie 2020, 15:47 // Politica

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a depus astăzi, 26 martie, o sesizare la Procuratura Generală împotriva președintelui Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol, după ce acesta a emis la 24 martie Dispoziția nr. 2 care impune posturilor de radio și de televiziune o serie de obligații privind felul în care abordează subiectul pandemiei cu noul coronavirus pe perioada stării de urgență.

Foto: realitatea.md

„În sesizare, solicităm Procuraturii să investigheze faptele lui Vicol în temeiul articolului 328 din Codul Penal „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”, infracțiune ce este pasibilă cu 6-10 ani de privațiune de libertate și interdicția de a ocupa o funcție publică timp de 10-15 ani. Nimeni nu are dreptul să încalce drepturile fundamentale ale democrației, mai ales în aceste momente grele pentru Republica Moldova și întreaga lume”, se arată în declarația PAS.

În context, și lidera PAS, Maia Sandu, a declarat: „Este ilegală și sfidătoare dispoziția Președintelui Consiliului Audiovizualului de a institui de facto cenzura în toate televiziunile din țară. Libertatea gândirii, a opiniei și cea de exprimare sunt elemente care nici pe timp de urgență, asediu sau război nu pot fi limitate. Cu cât mai obiectivă va fi informația oferită publicului larg, cu atât șansele noastre de a scăpa de urgie vor fi mai mari.

Cerem să se revadă cât mai urgent deciziile respective și să se revină în câmpul legalității. Starea de urgență nu înseamnă abuz, călcarea în picioare a Constituției, a legilor acestei țări şi a drepturilor fundamentale ale omului”.

Potrivit dispoziției, prezentatorii, moderatorii și redactorii vor trebui să renunțe, pe durata perioadei stării de urgență, „la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia Covid-19, atât în context național, cât și extern”.

Amintim că, sub paravanul evitării stârnirii panicii printre cetățenii moldoveni cu privire la coronavirusul de tip nou, conducerea de vârf a țării de comun acord a dispus ca SIS să depisteze site-urile care publică știri false și să le blocheze. Până aici e bine, dar mai departe... președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a emis o dispoziție prin care a înăsprit măsurile pentru a eficientiza așa-zisa luptă cu coronavirusul, făcând referire la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale ale cărei decizii în stare de urgență se schimbă în funcție de situația epidemiologică și sunt lege. 

Instituțiile media din Republica Moldova sunt obligate să prezinte în programele de știri și în emisiunile de dezbateri doar informații confirmate oficial de autorități cu referire la Covid-19, iar moderatorii emisiunilor nu mai au dreptul să-și exprime opinia în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.5862%
USD USD 16.6303 0.0211%
RUB RUB 0.2215 -0.4494%
RON RON 4.0373 -0.5983%
UAH UAH 0.5908 -0.2869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile