Logo Realitatea.md

Procuratura Generală, solicitată să investigheze cum au fost adoptate deciziile de majorare a tarifelor la lumină

25 August 2019, 17:45 // Societate

Platforma DA solicită Procuraturii Generale investigarea penală a circumstanțelor în care au fost adoptate deciziile contestate de majorare a tarifelor cu anexarea la investigație a materialelor acumulate în trecut.

Foto: bizlaw.md

La 16 august 2019 Consiliului de administrare al ANRE a aprobat noile prețuri la energia electrică furnizată pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, potrivit conținutului actelor administrative consumatorii finali din centrul și sudul țării vor achita tarife mărite de 189 bani/kWh, iar consumatorii finali din nordul țării vor achita 223 bani/kWh.

„Apreciem aceste hotărâri ca fiind vădit ilegale, neîntemeiate și adoptate cu încălcarea procedurii stabilite. Prin aceste hotărâri sunt aduse atingeri considerabile drepturilor și intereselor celei mai mari părți a societății noastre, cetățenilor care au un venit mic și mediu, care vor fi nevoiți să suporte cheltuieli și mai mari pentru acoperirea serviciului dat. Din actele făcute publice se desprinde clar ideea că o atare solicitare de majorare ar fi fost invocată ca fiind necesară încă de la începutul anului. Însă, în pofida unei practici constante de luare a deciziilor în primele luni ale anului, din motive de ordin politic și electoral, ANRE intenționat a tărăgănat adoptarea unei soluții pe marginea faptului dat, cauza fiind alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Acest lucru demonstrează că instituția a acționat în context politic, favorizând un partid ce o controlează încă - Partidul Democrat”, anunță Platforma DA într-un comunicat de presă.

Politicienii afirmă că nu a fost asigurată în mod suficient și eficient, la nivelul stabilit de lege, transparența în procesul decizional, dezbaterile având un caracter formal „fiind doar bifate conform unui scenariu  premeditat”.

„Nu avem nicio garanție că acei 62 de bani pentru fiecare kwh ce reprezintă tariful de distribuire pentru zona sud și centru, și 85 de bani pentru fiecare kwh, ce reprezintă tariful pentru distribuirea în zona nord, sunt reale și necesare. Care sunt garanțiile că aceste sume nu trebuie să fie mai mici? Considerăm că ANRE nu poate majora / modifica aceste tarife decât după ce va dispune și va efectua un audit detaliat la întreprinderile furnizoare, cu antrenarea exponenților societății civile, pentru a exclude arbitrariul și abuzurile de până acum”, mai spune Platforma DA.

VEZI ȘI:

De azi curentul electric costă mai scump. Noile tarife aprobate de ANRE au fost publicate în Monitorul Oficial

ANRE explică majorarea tarifelor la lumină: „A fost o acțiune care nu mai putea fi amânată”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile