Logo Realitatea.md

Procuratura renunță la învinuirile aduse coproprietarului rețelei de benzinării „Vento” Igor Borș, persecutat „la comanda lui Viorel Morari”

16 Septembrie 2020, 11:44 // Actualitate

Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirile aduse co-proprietarului rețelei de benzinării „Vento” Igor Borș, care acum doi ani fusese reținut, iar ulterior, timp de aproximativ un an - deținut în arest preventiv. În decembrie 2019, Realitatea.md a scris cu referire la o scrisoare anonimă expediată redacției că, frații Igor și Andrian Borș au fost persecutați la comanda șefului de atunci al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari după ce, cei doi și-au anunțat intenția de a deschide la intrarea în satul Țaul, raionul Dondușeni (n.r. localitatea de baștină a lui Viorel Morari) o stație PECO, acolo unde și frații Oleg și Viorel Morari dețin o stație PECO.

foto: noi.md

Potrivit unui comunicat al Procutraturii Generale, „după examinarea tuturor probelor existente în dosar, Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirea adusă inculpatului și a solicitat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani achitarea lui, decizia finală urmând a fi luată de magistrați pe 28 septembrie 2020”.

În context, Procuratura amintește fabula dosarului. Astfel, pe 3 martie 2018, Procuratura Anticorupție (condusă la acea etapă de Viorel Morari) anunța despre reținerea omului de afaceri, care împreună cu alți șase presupuși complici au fost învinuiți de spălare de bani și evaziune fiscală, în scopul obținerii controlului şi dobândirea proprietății asupra stațiilor PECO ce aparțineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.

Procurorul de caz (Roman Statnâi) a organizat atunci percheziționarea, reținerea, menținerea persoanelor în arest de la două până la unsprezece luni, fiindu-le sechestrate și averile. Ulterior, același procuror i-a scos pe toți de sub urmărire penală, unicul figurant deferit justiției fiind co-proprietarul rețelei de benzinării, Igor Borș.

„Precizăm că, la baza urmăririi penale a acestuia a stat actul emis în urma unui control fiscal (anulat ulterior de instanța de judecată), efectuat la insistența Procuraturii Anticorupție la respectivul agent economic pentru perioada de până la venirea co-proprietarului în afacere. Menționăm că, Igor Borș era doar co-proprietar, împreună cu fratele său, neavând nici o funcție executivă și nerealizând în acest sens nici o activitate de administrare a acestei întreprinderi”, se arată în comunicatul PG.

Vedeți și: Morari-milionar?! Scrisoare anonimă: Viorel Morari, proprietarul din umbră a unei stații PECO și trei eoliene (FOTO și DOC)

În prezent, acțiunile poliției și ale procurorilor anticorupție care au gestionat acest dosar constituie obiectul unei anchete penale, în curs de desfășurare, despre rezultatele căreia Procuratura va informa suplimentar.

Precizăm că, numele fraților Andrian și Igor Borș, co-proprietari ai rețelei de benzinării „Vento”, se regăsește în lista celor 38 de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane. În luna iunie 2020, Procuratura Generală a informat publicul despre primul bilanț al evaluării acestor dosare, inclusiv despre clasarea cauzei penale în privința lui Andrian Borș, care a reușit să scape, la acea perioadă, de arest, fiind plecat peste hotare.

Printr-o dispoziție emisă de Procurorul General, în februarie curent, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezulta o listă de dosare pretins politice.

Procuratura va continua să aplice toate căile legale de repunere în drepturi a persoanelor care au fost pe nedrept urmărite penal și judecate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.5862%
USD USD 16.6303 0.0211%
RUB RUB 0.2215 -0.4494%
RON RON 4.0373 -0.5983%
UAH UAH 0.5908 -0.2869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile