Logo Realitatea.md

Procurorii insistă pe 30 de zile de arest pentru Viorel Morari. Când va fi examinat recursul

17 Ianuarie 2020, 19:04 // Actualitate
Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința fostului șef al Procuraturii Anticorupție a fost admis parțial. Recursul procurorului va fi examinat luni, 20 ianuarie, cu începere de la ora 13.00, la Curtea de Apel Chișinău.

Deși procurorii au solicitat 30 de zile de arest, judecătorul de instrucție a eliberat în privința învinuitului un mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile.

Potrivit Procuraturii Generale, necesitatea plasării acestuia în arest preventiv este dictată de gravitatea infracțiunilor incriminate, rezonanța socială a cazului, circumstanțele care ar putea determina persoana să împiedice urmărirea penală, posibilitatea eschivării de răspundere penală, inclusiv în condițiile în care pedeapsa pentru infracțiunile imputate prevede până la 6 ani de închisoare.

De asemenea, printre argumentele invocate de procurori pentru cercetarea acestuia în arest este suspiciunea exercitării presiunilor asupra martorilor acuzării, care au fost subalterni ai învinuitului, dar și nefinalizarea expertizelor relevante pe caz, concluziile cărora la fel, ar putea fi influențate de învinuit.

Amintim că, fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost reținut pe 10 ianuarie pentru abuz de serviciu și fals în acte publice. Acesta este învinuit că ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale. Respectivele acțiuni, potrivit probatoriului, au fost comise atât în interes personal, cât și în interesul petentului, dar și altor persoane din anturajul acestuia, cu scopul de a-i proteja de implicare, în calitate de bănuiţi, în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucționa cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a dosarului.

VEZI ȘI:

Judecătorii i-au aplicat lui Viorel Morari 20 de zile de arest preventiv, în loc 30 cum au solicitat procurorii

Procurorii solicită azi arestarea preventivă a lui Viorel Morari pentru 30 de zile

Astăzi este programată punerea lui Viorel Morari sub învinuire. Detalii de la Procuratura Generală

Viorel Morari a fost reținut de oamenii legii. A fost plasat în arest pentru 72 de ore în baza unei plângeri depusă de Plahotniuc

Ce spune procurorul general, Alexandr Stoianoglo, despre reținerea lui Morari. „Dosarul a fost deschis la solicitarea mea”

Ambasadorul UE la Chișinău a venit cu un mesaj după reținerea șefului PA, Viorel Morari. „Urmărim foarte atent ...”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile