Logo Realitatea.md

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru Vlad Plahotniuc pentru spălarea banilor. O persoană a fost deja reținută

10 Octombrie 2019, 15:14 // Actualitate

Procurorii anticorupție au solicitat un mandat de arest pentru 30 de zile pe numele fostului președinte al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc. Solicitarea va fi examinată la ora 16:00 a zilei de astăzi în cadrul unei ședințe închise a Judecătoriei Chișinău, cu sediul la Ciocana. Fostul președinte democrat este bănuit de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Pe cazul dat, pentru 30 de zile, a fost deja reținută o persoană care administra o companie care figura în schemă.

Despre aceasta a declarat în cadrul unui briefing de presă șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Deși, ieri, avocații fostului președinte al PDM au solicitat amânarea audierii acestuia cu trei săptămâni, potrivit lui Morari, mandatul lui Vlad Plahotniuc către avocați a fost semnat de acesta în original, iar astfel, procurorii consideră că acesta se poate prezenta. Asta în condițiile în care Codul de Procedură Penală nu prevede amânarea audierii pentru bănuiți, o asemenea procedură (cu cinci zile) fiind posibilă doar pentru martori.

Pe 23 septembrie curent, pe numele lui Vlad Plahotniuc au fost deschise două cauze penale, ambele pentru „spălarea banilor în proporţii deosebit de mari”. Ulterior, cele două cauze au fost comasate în una singură.

Astfel, potrivit lui Morari, prima cauză penală se referă la faptul că pe parcursul anilor 2013-2015, Vlad Plahotniuc a creat „o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deținerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite. Astfel, au fost create un șir de agenți economici, atât rezidenți pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în zone off-shore, prin intermediul cărora a fost organizată circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari”.

Printre acestea - Nobil Air Limited, Tukumaan Limid și SRL Finpar Ivest, dar și alte entități - prin intermediul cărora au circulat mijloace bănești în sumă de 18 mln. dolari SUA și 3,5 mln. euro.

„Din materialele cauzei rezultă că bănuitul cunoștea sau urma să știe că mijloacele financiare au o proveniență ilicită și sunt din cadrul creditelor neperformante, acordate de către Banca de Economii, Unibank, Banca Socială”, a menționat Morari.

Cea de-a doua acauză penală se referă la faptul că în perioada 2013-2014, Tukumaan Limited a efectuat anumite plăți, de exemplu - acordarea de împrumut în adresa Finpar Invest SRL în valoare de 7.204.439 dolari SUA, cu destinația „air transport service pentru pasageri” către SRL Nobil Air - în valoare de 381.384 euro și către o societate - ABD Asiana Development Limited, care la rândul său a efectuat transferuri bancare către persoana fizică care este soția cetățeanului Vladimir Plahotniuc, pe contul deschis în ABLV Bank, valoarea căruia constituie 1.550.000 euro și 1.140.000 dolari.

„Temei pentru pornirea urmăririi penale este o analiză a adresării autorităților elvețiene care a venit printr-un schimb spontan de informații din iunie 2019, unde au fost indicate anumite societăți comerciale și anumite circumstanțe, cât și analiza Serviciului Prevenire și Spălării Banilor, privind activitatea agenților economici afiliați lui Vlad Plahotniuc”, a declarat șeful Procuraturii Anticorupție în cadrul briefingului de presă.

El a mai menționat că în cadrul cauzei penale, o persoană a fost reținută pentru 72 de ore, iar ulterior în privința acesteia a fost aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile. Persoana este pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălarea banilor, având în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești.

De asemenea, în privința lui Vlad Plahotniuc și a încă unei persoane a fost emisă ordonanța de punere sub învinuire în contumacie și au fost dispuse investigații în vederea căutării acestora.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani și amendă aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13.000 la 16.000 de unităţi convenţionale, sau lichidarea persoanei juridice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6621 0.4727%
USD USD 17.7287 0.3634%
RUB RUB 0.2865 0.5616%
RON RON 4.1145 0.4492%
UAH UAH 0.7258 0.1794%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile