Logo Realitatea.md

Procurorul din „dosarul Filat”, precum și un ex-procuror general vor fi audiați de Comisia „Laundromat”

18 Februarie 2021, 09:18 // Politica

Ex-procurorul general, Corneliu Gurin, și fosta șefa adjunctă a Procuraturii Anticorupție Adriana Bețișor vor fi audiați de Comisia „Laundromat”. Decizia a fost luată ieri de către membrii Comisiei, în cadrul unei noi runde de audieri publice.

Colaj: realitatea.md

La audierile de ieri au participat adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Eduard Varzari, expert titular în cadrul Comitetului de Experţi MONEYVAL al Consiliului Europei. Comitetul MONEYVAL este un organism de monitorizare al Consiliului Europei însărcinat cu evaluarea respectării standardelor internaționale principale de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului și eficacitatea punerii în aplicare a acestora, având, de asemenea, sarcina de a face recomandări autorităților naționale cu privire la îmbunătățirea necesară.

Deoarece anii de referință a acțiunilor vizate de Comisia de anchetă țin de perioada 2010-2014, au fost abordate aspecte cu privire la cel de-al patrulea raport de evaluare al MONEYVAL efectuat în urma vizitei experților în Republica Moldova în toamna anului 2011. Recomandările formulate către Republica Moldova au vizat mai multe autorități, inclusiv organele de drept, printre care Procuratura Generală, dar și Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor ș.a.

Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție a sugerat că mai multe detalii ar putea oferi ex-șefa adjunctă a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, care a instrumentat dosarele privind frauda bancară în perioada respectivă. Precizăm că, Adriana Bețișor, este procurorul, care a instrumentat dosarul fostului premier, Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare în dosarul „furtului miliardului”, fiind ulterior eliberat înainte de termen în 2019.

Președinta Comisiei „Laundromat”, Inga Grigoriu, a anunțat că, Comisia va adresa Adrianei Bețișor invitația de a răspunde la unele întrebări, eventual – în formă scrisă. Totodată, Inga Grigoriu a comunicat că pentru ședința din săptămâna viitoare a Comisiei, este invitat Corneliu Gurin, procurorul general din anii 2013-2016. 

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020. Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema „Laundromat”. Până în prezent mai mulți oficiali au fost audiați.

La același subiect:

ȘTIRI, VIDEO, NO COMMENT pe Telegram Realitatea/RLIVE TV

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3035 -0.0150%
USD USD 17.5287 -0.1464%
RUB RUB 0.2367 -0.2108%
RON RON 4.3691 -0.0252%
UAH UAH 0.6277 -0.4125%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile