Logo Realitatea.md

Procurorul general, despre dosarul furtului miliardului. A pronunțat două nume. „Se vede lumina de la capătul tunelului”

01 Decembrie 2020, 11:50 // Economie

„Principala provocare pentru Procuratură și întregul sistem de drept a fost investigarea fraudei bancare”. Declarația a fost făcută de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a prezentat raportul de activitatea la 1 an de la exercitarea funcției în cauză, în cadrul unui briefing de presă susținut marți, 1 decembrie, de la tribuna din holul Procuraturii Generale. 

„Nu voi vorbi despre greutățile din anchetă, despre blocajele din partea organelor de stat și alte probleme. Am vorbit și am semnalat public nu o singură dată despre ele. Mă voi axa doar pe câteva rezultate concrete, care-mi insuflă speranță într-o investigare obiectivă și multilaterală a acestui dosar”, a declarat Alexandr Stoianoglo.
 
1. La începutul cercetărilor pe acest dosar, investigațiile, în mod intenționat, au fost deturnate pe o pistă greșită, acestea fiind formale și mimate, atent ca nu cumva să deranjeze interesele adevăraților arhitecți și beneficiari ai fraudei. Spre marele nostru regret, toate aceste acțiuni erau puse în aplicare de către foștii noștri colegi – procurori, care au fost înlăturați încă acum un an. Au fost falsificate episoade întregi și zeci de persoane au fost ilegal trase la răspundere, unele dintre ele fiind deja condamnate, ispășindu-și pedepsele.
 
2. În urma cercetărilor am stabilit că principalul coordonator și beneficiar al FURTULUI MILIARDULUI este cetățeanul Plahotniuc, căruia i-a fost înaintată învinuirea pe mai multe capete de acuzare, fiind arestat, în lipsă, și anunțat în căutare. Au fost întreprinse toate măsurile, inclusiv și pentru sechestrarea averilor acestuia din țară și de peste hotare.
 
3. A fost finalizată ancheta privind implicarea în schema bancară a unei bănci comerciale și a foștilor ei conducători. Până în prezent, această instituție bancară nu a figurat în investigațiile pe acest caz, și asta chiar dacă anume implicarea acestei bănci a condus, în cele din urmă, la furtul a peste 2 miliarde de lei.
 
4. Este în curs de investigare implicarea tuturor băncilor care au fost atrase în acest circuit ilegal, inclusiv unele din străinătate, urmând a fi dată o apreciere juridică și acțiunilor factorilor de decizie ai acestora, inclusiv a cetățeanului Șor, care până nu demult a fost ”scutit” de vizorul procurorilor.
 
5. A fost pus sub învinuire întreg corpul de conducere al Băncii Naționale. Potrivit anchetei, BNM a avut un rol-cheie în realizarea ”furtului miliardului”, asigurând consilierea juridică a întregului proces.
 
6. Sunt sub anchetă companiile și persoanele, care în intervalul anilor 2009 – 2011, au scos, prin înșelăciune, din BEM, zeci de milioane de dolari americani.

7. Sunt investigate și episoadele vizând redistribuirea mijloacelor financiare, eliberate de către Banca Națională și transferate pe conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc și Șor.

„Până în prezent, nici unul dintre episoadele pe care le-am enumerat mai sus, nu au constituit obiectul vreunei investigații, faptele respective, în mod deliberat, fiind acoperite sau cercetate pur formal. Fără a exagera, în decursul acestui an, pe dosarul vizând frauda bancară s-a lucrat mai mult decât în ultimii 5 ani cumulativ. Da, s-a pierdut mult timp. O parte considerabilă a resurselor financiare a fost pierdută în rețeaua internațională a băncilor, dar, totuși, sunt sigur că dosarul va fi dus până la capăt, cei vinovați vor răspunde în fața legii și vom reuși să întoarcem statului o bună parte a banilor furați. În tot cazul, se vede lumina de la capătul tunelului și știm ce avem de făcut la etapa următoare. Foarte mult contez pe accelerarea examinării acestor categorii de dosare de către instanțele de judecată”, a explicat procurorul.
 
„Anul care vine va fi determinant, în care vom prezenta deznodământul întregii scheme la care am muncit intens, reparând greșelile și falsurile intenționate ale celor care, ani la rând, au mimat investigațiile pe acest dosar și, respectiv, reorientând ancheta pe o traiectorie corectă”, a conchis acesta.
 
Întrebat dacă dezvăluirile făcute de Veaceslav Platon în presă au prejudiciat mersul anchetei, procurorul general a asigurat în cadrul conferinței că nu.

CITEȘTE ȘI:

Stoianoglo, pe fundal de fluierături, și-a prezentat raportul la un an de activitate: „Procuratura și-a scos gheara din business”

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9571 -0.2024%
USD USD 17.2856 0.0243%
RUB RUB 0.2352 -0.2545%
RON RON 4.3004 -0.2112%
UAH UAH 0.6156 -0.0974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile