Logo Realitatea.md

Procurorul general al Ucrainei, despre care se vehicula că ar vrea să-l scoată pe Platon din închisoare, a fost demis

06 Martie 2020, 08:28 // În lume

Rada Supremă cu votul a 263 de deputați ucraineni a decis demiterea lui Ruslan Reabopașka din funcția de procuror general al Ucrainei. Asta s-a întâmplat după ce deputații fracțiunii „Sluga Naroda” au venit cu o proiect în acest sens înregistrat în contextul nemulțumirilor față de activitatea acestuia. Ședința parlamentară a avut loc joi, 5 martie.

În conformitate cu legislația de pe teritoriul țării vecine, acum, interimatul funcției de procuror general va fi asigurat de Vitali Kasiko, care a fost adjunctul lui Ruslan Reabopașka. 

Este de menționat că totul a pornit de la nemulțumirea președintelui ucrainean față de activitatea lui Ruslan Reabopașka. Vladimir Zelenski a declarat că vrea să vadă progrese în investigații majore și o transparență în acțiunile de urmărire penală. S-a referit în special la dosarul „Euromaidan” care presupune elucidarea manifestațiilor ce au avut loc la Kiev în 2013-2014.

Reabopașka a negat că ar sabota cumva investigația pe acest dosar. După ce a fost demis, a susținut un discurs de la tribuna Radei Supreme, dar a refuzat să răspundă la întrebările în plen pe care le aveau deputații ucraineni la el. El a susținut că a fost independent și nu a acționat niciodată la comanda cuiva.

Anterior, s-a vehiculat că Ruslan Reaboșapka și adjunctul său, Vitali Kasiko, ar fi primit bani pentru a-l scoate pe Veaceslav Platon de la închisoare. Realitatea.md a scris cu referire la informațiile exclusive ale jurnalistei de investigații Tatiana Ciornovol că, odată ce „controversatul a cumpărat Procuratura Generală a Ucrainei, acum se așteaptă să fie eliberat cât mai curând”. Cei doi sus-numiți, folosindu-se de funcțiile lor, desfășoară o adevărată operațiune specială. Parcă în taină, dar mai că la vedere...

Procurorul general al Ucrainei și adjunctul său ar fi primit bani pentru a-l elibera pe Platon din pușcărie

Chiar și după demiterea procurorului general, în presa ucraineană se mai vehiculează că la această funcție ar putea ajunge iarăși o persoană vulnerabilă, or loială oligarhilor.

Este de menționat că cu o zi înainte de demiterea lui Ruslan Reabopașka, a fost demis tot cu votul majorității deputaților premierul ucrainean Aleksei Goncearuk. Vladimir Zelenski era nemulțumit și de activiatea acestuia. Președintele Ucrainei a declarat că a văzut înregistrate doar rezultate socio-economice slabe ale Cabinetului de miniștri condus de acesta.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile