Logo Realitatea.md

Procurorul general al Ucrainei și adjunctul său ar fi primit bani pentru a-l elibera pe Platon din pușcărie

20 Februarie 2020, 11:01 // Actualitate

Procurorul general al Ucrainei, Ruslan Reaboșapka, și adjunctul său, Vitali Kasiko, ar fi primit bani pentru a-l scoate pe Veaceslav Platon de la închisoare. Realitatea.md scrie cu referire la informațiile exclusive ale jurnalistei de investigații Tatiana Ciornovol că, odată ce „controversatul a cumpărat Procuratura Generală a Ucrainei, acum se așteaptă să fie eliberat cât mai curând”. Cei doi sus-numiți, folosindu-se de funcțiile lor, desfășoară o adevărată operațiune specială. Parcă în taină, dar mai că la vedere...

Operațiunea specială are titlul de „să-l ajutăm pe Platon, în contextul în care el este un cetățean ucrainean reprimat și nevinovat”.

  • Istoric

„Platon s-a ascuns în Ucraina, după ce Republica Moldova a vrut să-l rețină. În 2016, totuși autoritățile ucrainene l-au reținut și extrădat. Platon a încercat să se acopere cu cetățenia ucraineană, fluturând un pașaport fals ucrainean în care scrie numele „Kabalev”. În cadrul unor investigații, s-a stabilit că el nu are cetățenia Ucrainei”, spune sursa.

Într-adevăr, în luna noiembrie 2019, Judecătoria de la Kiev, raionul Pecerski, în persoana unui Sokolov, despre care presa ucraineană independentă scrie că este un judecător de buzunar, a anulat brusc decizia din 2016 de extrădarea a lui Veaceslav Platon în Republica Moldova, din motiv că procesul a fost unul ilegal, din cauză că persoana vizată a fost lipsită de posibilitatea de a contesta extrădarea sa în termen de 10 zile, așa cum este prevăzut de lege.

Atunci, avocatul ucrainean al lui Platon, Evgheni Grușoveț, spunea că sentința de condamnare, dar și alte hotărâri judecătorești în privința clientului său trebuie să fie anulate. El a mai explicat că trebuie trimis, mai întâi, înapoi în Ucraina, iar după aceasta, dacă autoritățile moldovenești vor solicita extrădarea lui, acest lucru poate avea loc, conform unei noi decizii luată de instanța din Ucraina.

Foto: Evgheni Grușoveț, avocatul ucrainean al lui Platon

Procurorii noștri, conduși deja de noul procuror general Alexandr Stoianoglo, nu prea au reacționat la această hotărâre. Și în acest moment, procurorul general ucrainean a decis să se apuce serios de caz!

Foto: Ruslan Reaboșapka, procurorul general al Ucrainei

Ruslan Reaboșapka trimite o scrisoare în adresa omologului său din Republica Moldova, doar că „atât de mult se grăbea să urgenteze eliberarea lui Platon, încât a uitat că trebuia să aștepte să fie atacată hotărârea primei instanțe la Apel”, or doar hotărârile care-s menținute de Apel sunt definitive și respectiv, în vigoare.

Potrivit sursei, din cauză că procurorul general a uitat de calea de atac în instanța ierarhic superioară, a început să facă presiuni pe subalternii săi să-și retragă recursul de la Curtea de Apel din Kiev.

  • Despre câți bani ar fi vorba. Platon - client mai vechi

Lista oamenilor cu funcții și influență în Ucraina cărora Platon le-ar fi plătit este mare. Deocamdată, pe lângă procurorul general ucrainean și adjunctul său, se mai vehiculează și numele unui oarecare Andrei Portnov care l-a susținut aprig pe Vladimir Zelenski pentru a câștiga postul de președinte al țării, în locul lui Petro Poroșenko, și care are legături cu actuala ministră a Justiției din Ucraina, Elena Lukaș.

„Ar fi vorba despre 40 de milioane de dolari pentru salvarea unui criminal de vârf. Andrei Portnov și fostul său avocat Andrei Smirnov care activează în biroul președintelui Zelenski se numără în echipa de salvare. Iată de ce, cu așa „krîșă” (n.r. acoperiș), judecătorului Sokolov nu i-a fost frică să ia acea decizie bruscă”, mai spune sursa.

Mai mult, nu ar fi prima dată când Veaceslav Platon dă bani acestor oameni. Aici s-a făcut referire la cazul „Energoatom”, în urma căruia bugetul de stat al țării vecine a fost prejudiciat cu cel puțin 100 de milioane de hrivne.

Potrivit sursei, încă un indiciu care demonstrează că procurorul general Reaboșapka este interesat să-l elibereze pe Platon este că avocatul în Ucraina a condamnatului este anume Evgheni Grușoveț. Cel din urmă este prieten cu Kasiko sau mai exact l-a apărat pe Kasiko, când acesta a fost suspectat că și-a privatizat ilegal două apartamente.

Foto: Vitali Kasiko, adjunctul procurorului general al Ucrainei

  • Procurorul general al Ucrainei și eventuala demisie

În această perioadă, se vehiculează și despre o eventuală demisie a procurorului general al Ucrainei, Ruslan Reabopașka. Cel puțin presa ucraineană a scris cu referire la Aleksandr Dubinski, deputatul Radei Supreme de la Partidul „Слугa народа”, din partea căruia și Vladimir Zelenski a candidat la prezidențiale, că recent Reabopașka a fost chemat la Președinție unde i s-a spus că activitatea sa este nesatisfăcătoare. Doar că s-a făcut legătură cu scrisoarea procurorului general adresată Parlamentului pentru a nu vota proiectul de lege propus de președintele Zelenski cu privire la hoții în lege. 

Foto: Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei

Platon nu va fi extrădat Ucrainei. Au fost respinse solicitările făcute în adresa Moldovei

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4776 -0.4009%
USD USD 17.2651 -0.2865%
RUB RUB 0.2426 0.7475%
RON RON 4.0238 -0.4724%
UAH UAH 0.6398 -0.0469%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile