Logo Realitatea.md

Procurorul general spune că Rapoartele Kroll nu conțin numele beneficiarilor finali ai furtului miliardului. Slusari îl contrazice

10 Decembrie 2019, 17:26 // Actualitate

După ce astăzi noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că „rapoartele Kroll 1 și Kroll nu conțin numele beneficiarilor furtului miliardului”, deputatul PPDA, președinte al Comisiei parlamentare, care a anchetat devalorizarea celor trei bănci, Alexandru Slusari, spune alta și este gata să publice numele beneficiarilor finali, chiar dacă riscă să fie tras la răspundere penală.

„Procurorul General continuă să mă decepționeze. Când dânsul susține că raportul Kroll 2 nu conține numele, eu pot presupune trei versiuni de origine a acestei afirmații pripite. Sau domnul Stoianoglo deloc n-a citit raportul Kroll 2. Sau el a citit doar raportul Kroll 2 și nu a făcut cunoștința cu Confidential Working Papers Part I și Part II. Sau dânsul minte. În orice caz, după mine, asemenea declarații, după 4 luni de activitate a Comisiei parlamentare de anchetă și după publicarea unor articole în presă, care în mare parte au fost veridice, nu aduc valoarea adăugată noului procuror”, a spus Slusari.

De asemenea, deputatul zice că este gata să publice numele celor implicați și beneficiarii finali ai furtului miliardului, „dacă procurorul general nu recunoaște că raportul conține numele acestora”.

„Am semnat un acord de confidențialitate cu BNM de nepublicare și nu am acceptul celorlalți membrii ai Comisiei, însă am pronunțat numele de acolo. Dacă Stoianoglo nu va recunoaște că raportul conține nume, voi fi nevoit să public aceste pagini cu indicarea persoanelor concrete, chiar și cu prețul unui dosarul penal. Există raportul Comisiei cu indicarea numelor principale. Până acum nimeni nu a pus la îndoială acest raport. Dacă va fi nevoie, voi publica paginile respective. În afară de Plahotniuc, Filat și Șor sunt indicați acolo și oameni din anturajul lor”, a adăugat deputatul.

Amintim că, astăzi, procurorul general Alexandr Stoianoglo a menționat că rapoartele Kroll 1 și Krol 2, din câte a înțeles el, nu conțin numele beneficiarilor furtului miliardului. Stoianoglo a lăsat să se înțeleagă că ancheta va porni de la zero și că în următoarele 4-5 luni investigațiile vor fi activizate.

La acest subiect s-a expus și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, calificând declarații lui Stoianoglo drept halucinante: „Când auzim de „următoarele 4 - 5 luni”; vrem, nu vrem, ne aducem aminte de Harunjen și Bețișor. Aceştia au mers chiar și mai departe – au scris „strategie” despre cum să (nu) avansezi în dosarul furtului miliardului. Probabil că numai în Republica Moldova procurorii scriu „strategii”. În toată lumea bună, procurorii urmăresc infractorii și susțin sancționarea penală a acestora. Când auzim de „multe acțiuni procesual penale”, în față apare imaginea lui Gurin, Chetraru, Zumbreanu și din nou Bețișor. „Comisii rogatorii”, „autoritățile altor state”, „lucrăm din greu” – astea le-am tot auzit din 2015 până în prezent”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile