Logo Realitatea.md

Procurorul Lilian Lungu de la Cahul, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Instanța a admis demersul PA

18 Noiembrie 2019, 16:28 // Societate

Procurorul anticorupție Lilian Lungu, reținut sâmbătă într-un dosar de amestec în înfăptuirea justiției și tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate, a fost reținut preventiv pentru 30 de zile. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis demersul procurorilor privind aplicarea măsurii preventive în privința fostului procuror-șef interimar al Procuraturii raionului Cahul.

Amintim că, urmărirea penală în privința lui Lilian Lungu a fost pornită la mijlocul lunii septembrie a anului curent, iar la 29 septembrie curent Consiliul Superior al Procurorilor a admis demersul Procurorului General-interimar privind suspendarea din funcție a procurorului în Procuratura Anticorupție, care a deținut interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii raionului Cahul.

Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada anului 2015, procurorul în Serviciul Sud al Procuraturii Anticorupție, acționând contrar normelor imperative, a săvârșit acte de tragere la răspundere penală a unui șef de serviciu din cadrul Inspectoratului General de Poliție al MAI, care la rândul său i-ar fi refuzat încetarea unei proceduri contravenționale în care era vizată o stație PECO din orașul Cantemir. În urma acțiunilor întreprinse de bănuit, în calitatea sa de procuror în Procuratura Anticorupție, victima a fost pusă sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu.

La 26 ianuarie 2016 cauza penală în privința polițistului a fost expediată cu rechizitoriu pentru examinarea în fond la Judecătoria Cantemir. Polițistul a fost achitat de prima instanță, instanța de apel și de către Curtea Supremă de Justiție prin decizia din 22 mai 2019.

Totodată, procurorului i se încriminează două capete de acuzare de amestec în înfăptuirea justiției în cadrul a altor două cauze penale: una aflată în gestiunea Procuraturii raionului Cahul, iar alta se examina în fond la Judecătoria raionului Cahul.

Vedeți și: Fostul procuror-șef interimar al Procuraturii Cahul, reținut într-un dosar de amestec în înfăptuirea justiției și tragerea la răspundere a unei persoane nevinovate

Procurorul Lilian Lungu a fost suspendat din funcție. Urmează să fie cercetat penal (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile