Logo Realitatea.md

Produse autohtone cu renume NU se vor regăsi pe rafturile magazinelor Kaufland

24 Septembrie 2019, 06:40 // Economie

UPDATE Reacția Kaufland: Procesul de analiză, selecție și negociere a parteneriatelor comerciale nu a fost finalizat

O serie de produse autohtone cu renume nu se vor regăsi pe rafturile punctelor de comerț a rețelei Kaufland a cărei deschidere a fost programată pentru 26 septembrie 2019. O informație în acest sens a fost oferită pentru Bani.md de către mai mulți distribuitori care au preferat să rămână în anonimat.

Potrivit declarațiilor surselor, „produse sub mărcile Franzeluța, Mileștii Mici, Natur Bravo, Bucuria, Naturalis, Vita, Vita Baby, OM, Gura Căinarului, Letto, Floris, Floarea Soarelui, Perfect, Zernoff, Basarabia Nord, Filletti, Pegas, dar și aletele nu vor fi comercializate”.

Reprezentanți ai unor companii menționate susțin că asemenea condiții, precum cele propuse de Kaufland, pentru comercializarea produselor în cadrul rețelei, sunt nerealizabile pentru companiile autohtone.

După cum declară distribuitorii, Kaufland a cerut o reducere retroactivă de două ori mai mare decât cea aplicată pe piață. De asemenea, contractul propus de Kaufland nu a fost acceptat de producători. Companiile autohtone spun că contractele propuse de oficiul din România  nu pot fi nici măcar negociate, nu se acceptă modificări”.

Redacția Bani.md a solicitat o poziție a rețelei de magazine Kaufland cu referire la condițiile care sunt oferite producătorilor autohtoni pentru a fi comercializate produsele acestora pe rafturile magazinelor din Moldova, însă nu am primit un răspuns.

Aanterior, la finele anului 2017, în cadrul unui articol, Komsomolskaya Pravda scria despre faptul că sortimentul de produse comercializat în rețeaua de magazine Kaufland va fi similar celui din România, or sortimentul produselor moldovenești comercializate acolo este infim. 

Totodată, în cadrul unui articol publicat de Infomarket la sfârșit de 2018 se spunea că se planifică o pondere de 50% de produse autohtone pe rafturile magazinelor Kaufland. Atunci, Marco Hessl declara că „suportul de expertiză a fost deja acordat producătorilor locali de fructe și legume care și-au anunțat intenția de a-și furniza produsele în Kaufland. Totodată, Kaufland promovează lansarea produselor moldovenești pe piețele din România, Polonia și Cehia”.

În cadrul aceluiași articol publicat de Komsomolskaya Pravda, expertul economic Serghei Ungureanu, explica și despre faptul că venirea magazinelor Kaufland pe piața din Moldova „se va reflecta negativ și asupra magazinelor mici. Businessul mic și mijlociu va avea de suferit. Vor pătimi nu doar punctele de comerț, dar și producătorii autohtoni, așa cum aceste magazine deja au contracte cu producători de peste hotare, în Europa și nu doar, care furnizează produse similare, posibil nu cele mai ecologice, însă mai ieftine. Noi știm bine că pentru consumatorul nostru, care nu are venituri din cele mai mari și putere de cumpărare mică, acest factor este joacă rolul principal. Noi riscăm să pierdem acei producători pe care îi avem și care există cumva, din cauza că cererea pentru produsele lor se va micșora. Magazinele mari vor dicta condițiile proprii. Kaufland nu este o excepție”.

Deschiderea va avea loc la Chișinău. Magazinele Kaufland din Republica Moldova sunt coordonate de către Kaufland România. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3410 0.3018%
USD USD 17.3081 -0.0756%
RUB RUB 0.2773 1.1306%
RON RON 4.0473 0.3048%
UAH UAH 0.7370 0.2448%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

13 dec, 11:54 //

colaj: realitatea.md Noi discuții secrete în „chat-ul procurorilor”! Suspendat din funcție, Viorel Morari indică procurorilor Anticorupție cum să împiedice controlul dispus de Stoianoglo (FOTO)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

13 dec, 14:34 //

Nouă percheziții la foști factori de decizie VictoriaBank și „un fost guvernator” BNM în dosarul „furtul miliardului”, desfășurate de PA

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

12 dec, 14:39 //

Ion Sturza: Viorel Morari vrea să scape de răspunderea penală pentru crime împotriva moldovenilor

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS

12 dec, 16:42 //

Foto: Igor Dodon Cu două armate străine staționate ilegal pe teritoriul său, Dodon și ministrul Apărării zic că nu avem nevoie de tehnică militară nouă (FOTO/VIDEO)