Logo Realitatea.md

Produse cu termen de valabilitate expirat, depistate pe rafturile la 13 magazine din capitală. Vezi care sunt acestea!

16 Februarie 2017, 14:38 // Societate

În 13 magazine din capitală au fost depistate produse cu termen de valabilitate expirat, în urma unor controale efectuate de către specialiştii secţiei Sănătatea alimentelor şi expertiză din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chişinău. În urma evaluărilor, au fost constatate mai multe încălcări, fapt ce demonstrează lacune în activitatea obiectivelor cu profil alimentar.


Foto: rfi.ro

Printre neregulile depistate la agenții economici se numără:

– lipsa fişelor medicale cu examenul medical susținut și instruirea igienică pe programul minimului sanitar;

– nerespectarea regimului de păstrare și a principiului de compatibilitate a produselor alimentare în frigidere, precum și nerespectarea termenului de valabilitate a produselor alimentare expuse pentru realizare;

– expunerea în realizare a produselor alimentare fără etichete, în conformitate cu prevederile reglementărilor în domeniul alimentar aplicabile.

Spre exemplu, în obiectivele de comerț, au fost depistate produse fără documente de însoțire și cu termen de valabilitate expirat de la 3 până la 130 zile (clătite, pesmeți, parizer, biscuiți, mălai, bucate culinare), în cantitate de peste 30 de kg.

Totodată, în obiectivele de alimentație publică au fost constatate o serie de neajunsuri majore în procesul de activitate al acestora:

– întreținerea încăperilor de producere în stare sanitară nesatisfăcătoare;

– lipsa la locurile de lucru, pentru verificare, a fişelor medicale cu examenul medical susținut și instruirea igienică pe programul minimului sanitar;

– lipsa inventarului de tranșare, marcat respectiv sau, în alte cazuri, utilizarea acestuia contrar destinației sale;

– lipsa dispozitivelor pentru monitorizarea regimului de păstrare a produselor alimentare în frigidere și nerespectarea principiului de compatibilitate la păstrarea produselor alimentare;

– lipsa păstrării probelor diurne, pentru efectuarea investigațiilor în cazul suspectării de toxiinfecție alimentară sau alte afecțiuni de origine alimentară.

De asemenea, au fost depistate bucate culinare din carne, în cantitate de 26 kg, fără acte de confirmare a calității și inofensivității acestora, dar și fără etichetarea pe ambalaj cu informația respectivă: data, ora preparării și termenii de valabilitate.

În consecință,  sancționări au fost emise la 10 prescripții sanitare și 4 Hotărâri ale medicului-șef sanitar de stat de interzicere în consum uman a peste 62 kg de produse alimentare.  Altor nouă obiective evaluate le-au fost aplicate amenzi în sumă de 28.200 lei.

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică Chișinău atenționează populația asupra procurării și a consumului produselor alimentare din surse sigure, pentru a evita riscul intoxicațiilor alimentare și al bolilor intestinale acute.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile