Logo Realitatea.md

Profesorii din școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului au început să-și primească salariile, după ce a fost sistată circulația în zonă

06 Aprilie 2020, 14:27 // Societate

Circa 20 de angajați de la Gimnaziul internat pentru copii orfani din orașul Bender, subordonat Chișinăului, și-au ridicat astăzi salariile la un bancomat din localitatea Varnița. Aceștia au fost transportați organizat cu un autobus școlar, cu respectarea regulilor anti-epidemiologice, păstrând distanța socială în transport, fiind dotați cu măști, mănuși medicinale și dezinfectanți.

Foto: gov.md

Autobuzul a fost însoțit de colaboratori ai Inspectoratului de Poliție Bender, iar întreaga procedură a fost monitorizată de către Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, reprezentanții OSCE și ai Oficiului Avocatului Poporului.

Circulația între malurile Nistrului a fost restricționată de partea transnistreană în contextul situației epidemiologice, creând mai multe probleme pentru locuitorii din Zona de securitate și pentru personalul din școlile moldovenești din regiunea transnistreană. Partea transnistreană impune izolarea la domiciliu pentru 14 zile a persoanelor ce traversează linia administrativă, cu excepția unor categorii de cetățeni convenite între Chișinău și Tiraspol, printre care fermierii ce au terenuri dincolo de traseul Râbnița-Tiraspol, colaboratorii penitenciarelor, a serviciilor de urgență și de întreținere a rețelelor electrice și de gaze.

Astfel, după declararea stării de urgență, personalul din școlile moldovenești din stânga Nistrului, întâmpină dificultăți în a-și ridica salariile. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a intervenit pentru a organiza transportarea fără impedimente a profesorilor în localitatea Varnița.

Este de datoria noastră morală să asigurăm accesul cetățenilor noștri la minimum de servicii care să le permită să treacă cu bine de această perioadă complicată”, a declarat Cristina Lesnic.

Marți, își vor ridica salariile profesorii din liceele moldovenești din stânga Nistrului, în baza unei proceduri similare. Ulterior, modalitatea de achitare a salariilor pedagogilor din stânga Nistrului se va decide în funcție de evoluția situației epidemiologice și prelungirea măsurilor restrictive impuse de Comisia pentru Situații Excepționale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.5862%
USD USD 16.6303 0.0211%
RUB RUB 0.2215 -0.4494%
RON RON 4.0373 -0.5983%
UAH UAH 0.5908 -0.2869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile