Logo Realitatea.md

Proiect al Partidului ȘOR: Farmacii sociale în toată țara până la sfârșitul anului

09 Iulie 2020, 12:19 // Societate

Deputații Partidului Politic „ȘOR” propun crearea farmaciilor mobile, o soluție optimă în contextul în care sute de localități nu au farmacii, iar locuitorii sunt obligați să parcurgă kilometri întregi pentru a-și procura medicamente. Deputații au elaborat inițiativa legislativă în acest sens în urma discuțiilor cu oamenii și la solicitarea acestora.

Sunt multe localități rurale în Republica Moldova care nu au o farmacie, iar oamenii - persoanele în etate în primul rând și familiile cu copii trebuie să parcurgă uneori zeci de kilometri până la cea mai apropiată farmacie, a declarat deputatul Violeta Ivanov, vicepreședintele fracțiunii Partidului Politic „ȘOR”.

În acest context, Partidul Politic ȘOR vine cu o soluție optimă în această privință și anume modificarea cadrului legal care să permită activitatea farmaciilor mobile. Aceasta înseamnă că mașini special echipate - cu frigidere și alte ustensile necesare păstrării medicamentelor, puse la dispoziție de rețelele mari vor circula, conform unui grafic bine stabilit, în localitățile din țară unde nu sunt farmacii și vor asigura cetățenii cu medicamente la prețuri accesibile.

„Noi credem că aceasta este cea mai viabilă soluție, reieșind din situația actuală. În plus, noi am testat deja un proiect similar și anume magazinele sociale. În localitățile în care nu pot fi deschise astfel de magazine, se deplasează magazinele sociale mobile care livrează produse proaspete cetățenilor. Oamenii cunosc graficul și merg la cumpărături. Și nu voi exagera deloc afirmând că datorită magazinelor sociale mobile, mai ales în perioada pandemică, am salvat efectiv de la foame locuitorii satelor mici, unde nici nu există un magazin alimentar”, a menționat Violeta Ivanov.

Deputații Partidului „ȘOR” susțin că au purtat deja discuții cu agenți economici care au dat asigurări că dacă va fi modificat cadrul legal și va fi permisă această activitate, sunt gata să „pună pe roate” acest proiect ca medicamentele să ajungă la fiecare cetățean.

Având în vedere contextul actual al evoluției pandemiei de Covid-19 și necesității masive de aprovizionare cu medicamente a populației, punerea în aplicare a proiectului de lege trebuie urgentată, motiv pentru care Guvernului i se oferă o lună de la data intrării în vigoare a legii să aducă actele normative în concordanță cu legea.

Violeta Ivanov și-a exprimat speranța că deputații vor înțelege utilitatea acestei legi și importanța ei pentru cetățenii țării și vor accepta examinarea și adoptarea cât mai grabnică a acesteia. „Cetățenii așteaptă de ani de zile aceste farmacii. Ei au depus sute de demersuri către autoritățile centrale”, a concluzionat Violeta Ivanov.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia