Logo Realitatea.md

Proiectul Palingenesis pentru Catedrala Notre-Dame, văzută de un birou de arhitectură din Paris (FOTO)

13 Mai 2019, 19:35 // Life

Pe 15 aprilie 2019, catedrala Notre-Dame, care păzește cultura creștină și occidentală de la începutul construcției sale cu opt secole în urmă, aproape că și-a văzut sfârșitul în focul istoric care a devorat acoperișurile sale.

Reflectând splendoarea spirituală a patrimoniului francez material și sacru, această doamnă sublimă ne-a amintit, fără îndoială, de fragilitatea vieții și a civilizației, relatează biroul de arhitectură Vincent Callebaut Architectures din Paris, scrie Bani.md.

Arhitecții spun că acest incendiu puternic a trezit imaginația lor și a reflectat într-o oarecare măsură criza actuală identificată de Biserică.

„Acum, pe măsură ce începem să ne gândim la reconstrucția lui Notre-Dame, apar întrebări cu privire la modul în care putem rezuma arhitectural inteligența umană a erei noastre și putem descrie perspectivele catolicismului. Mai precis: Cum putem scrie istoria contemporană a țării noastre, dar și cea a științei, artei și spiritualității împreună? Pentru motivul că este complicat de reprodus trecutul așa cum era înainte; trebuie să ne proiectăm spre un viitor dorit, care să transmită lumii setea de transcendență care propulsează ființele umane.

Astfel, încercăm să prezentăm un proiect transcendent, un simbol al unui viitor rezilient și ecologic, care oferă orașului Paris un set de soluții inspirat de biomimicrie (n. red. roiectarea și producția de materiale, structuri și sisteme care sunt modelate pe entități și procese biologice), definită aici ca o etică comună pentru o relație simbiotică mai echitabilă între om și natură.”

Proiectul Palingenesis - în greacă παλιγγενεσία, adică "renaștere", "regenerare" - își propune să asimileze venera naștere de piatră, să se amestece în mod natural ca o grefă vegetală care armonizează într-un singur gest - într-un singur accident curb de linie  de creion - Spire.

ARTICOLUL INTEGRAL POATE FI CITIT AICI.

La același subiect:

(GALERIE FOTO) Notre Dame de Paris în urma incendiului - Imagini din interior care nu te lasă indiferent

Cauza incendiului de la Catedrala Notre-Dame de Paris, potrivit unui oficial al poliției franceze

Notre-Dame de Paris. Peste o mie de experţi i-au cerut lui Macron să nu grăbească restaurarea

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile