Logo Realitatea.md

Proiectul SMURD-2 va fi lansat în septembrie! Vor fi construite platforme de aterizare în preajma a patru spitale

23 August 2019, 17:15 // Societate

Guvernul Republicii Moldova consolidează cooperarea cu partenerii români în scopul întăririi capacității pentru a asigura protecție maximă cetățenilor în situații de urgență. În cadrul unei întrevederi cu Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne al României și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Maia Sandu a salutat continuarea proiectului SMURD-2 care va fi lansat în luna septembrie curent.

Foto: jetphotos.com

Proiectul are ca scop crearea unei zone mai sigure de cooperare transfrontalieră România – Moldova, prin îmbunătățirea infrastructurii SMURD și creșterea nivelului de pregătire a specialiștilor.

SMURD-2 prevede o serie de măsuri, inclusiv reconstrucția și operaționalizarea a două puncte de operare SMURD în localitățile Ungheni și Cantemir, precum și construcția a patru platforme autorizate de aterizare - decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a 4 spitale din țară, la Chișinău, Bălți și Cahul. Proiectul are o valoare totală de 10 milioane de euro, grant oferit de Comisia Europeană pentru implementarea acestuia.

La ședință participanții au mai făcut schimb de opinii privind posibilitatea lansării unui proiect-pilot la Cahul, care prevede integrarea tuturor serviciilor de urgență într-o singură unitate. De asemenea, s-a discutat despre avantajele creării în Republica Moldova a unui sistem de avertizare a populației prin telefonie mobilă pentru a informa cetățenii despre potențialele situații de urgență.

În această ordine de idei, părțile au mai exprimat reciproc interesul și dorința pentru a crește capacitatea comună de intervenție a salvatorilor din zona de frontieră moldo-română, fiind asigurată fără dificultăți trecerea autospecialelor la frontieră.

Citeste tot despre: proiect, smurd-2
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5320 -0.3551%
USD USD 17.6849 -0.3814%
RUB RUB 0.2748 -0.7584%
RON RON 4.1243 -0.3889%
UAH UAH 0.7173 0.0279%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile