Logo Realitatea.md

Proiectul Strategiei naționale de apărare a țării va fi propus spre dezbateri și aprobare plenului Parlamentului

28 Iunie 2018, 07:15 // Politica

Proiectul Strategiei naționale de apărare și a Planului de acțiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018-2021 va fi propus plenului Parlamentului spre dezbatere și ulterior spre aprobare. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Foto Simbol: infoprut.ro

Potrivit autorilor, Strategia națională de apărare este un document de politici care stabilește modalitatea de realizare a funcțiilor instituțiilor statului în scopul asigurării apărării naționale. Totodată, aceasta presupune consolidarea, dezvoltarea și modernizarea sistemului național de apărare. Astfel, viziunea strategică a Moldova în domeniul apărării prevede proiectarea şi realizarea unui sistem de apărare viabil şi eficient, pe măsura provocărilor de securitate, capabil să asigure prevenirea, descurajarea şi respingerea eventualelor agresiuni, atacuri şi acţiuni subversive la adresa suveranităţii, independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale a țării sau/şi la adresa securităţii cetăţenilor acesteia.

Printre amenințările și riscurile identificate în urma analizei mediului strategic de securitate la nivel internaţional, regional şi naţional, documentul enumeră potenţialul militar din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, utilizarea instrumentelor de propagandă informațională, atacurile asupra infrastructurii critice a țării, atacurile cibernetice, migraţia ilegală, traficul ilicit de armament, activitatea teroristă etc.

Direcţii prioritare de acțiune, incluse în document, presupun dezvoltarea și consolidarea capabilităţilor militare pentru executarea eficientă a misiunii constituţionale de apărare a statului, asigurarea funcţionării mecanismului de mobilizare, intensificarea controlului parlamentar în derularea procesului de reformare, comunicare strategică, consolidarea sistemului naţional de apărare în sensul anticipării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor şi riscurilor la adresa securităţii statului, în special a celor cu caracter hibrid, perfecţionarea sistemului naţional de management al situaţiilor stării de urgenţă etc.

Proiectul Strategiei naționale de apărare și a Planului de acțiuni privind implementarea acesteia a fost elaborat de un grup de lucru interdepartamental, format din reprezentanții a 23 de autorități și instituții cu atribuții în domeniul apărării. Grupul de lucru a fost creat de Comisia pentru elaborarea Strategiei naționale de apărare a Republicii Moldova, constituită în anul 2016.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5084 0.4423%
USD USD 17.2289 0.1465%
RUB RUB 0.2279 0.6625%
RON RON 4.2084 0.4128%
UAH UAH 0.6057 0.0992%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile