Logo Realitatea.md

Promo-LEX: Partidele politice continuă să prezinte rapoartele financiare, însă cu aceleași abateri

23 August 2019, 16:54 // Politica

Partidele politice continuă să prezinte rapoartele financiare în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, însă conform analizei, în primul semestru al anului curent, rata de prezentare a rapoartelor este în scădere, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018 și 2017. Datele au fost făcute publice de către Asociația Promo-LEX.

Foto Simbol

Potrivit Promo-LEX, anul acesta, în primul semestru, rapoartele financiare au fost prezentate de către partidele politice în număr de 91,30 %, fiind în scădere comparativ cu anii trecuți 96% (2018) și 93% (2017). De asemenea, Asociația menționează că partidele urmează să depună efort în vederea îmbunătățirii calității raportării.

Conform rapoartelor anuale prezentate la Comisia Electorală Centrală, din 42 de formațiuni politice vizate, 25 au indicat venituri în sumă de  50 734 049 lei și un total al soldului inițial de 81 921 417 lei. Alte 17 partide nu au indicat venituri și cheltuieli. Din partidele cu o singură sursă de venit fac parte opt formațiuni, care au mizat în semestrul întâi al anului 2019 în exclusivitate pe finanțarea de la bugetul de stat. Alte 12 au indicat surse mai diversificate precum cotizații sau donați  dar și subvenții sau alte venituri.

În raportul Promo-LEX se mai precizează că donațiile în numerar continuă să fie una din sursele principale ale acumulării veniturilor către partidele politice, dar colectarea acestora cu sau în lipsa utilizării echipamentelor de casă și control conform prevederilor legale stabilite de Serviciul Fiscal de Stat, rămâne a fi în zona necunoscutului.  Totodată, Promo-LEX reiterează faptul că CEC are suficiente mecanisme și pârghii pentru a verifica dacă echipamentele de casă și control sunt utilizate, inclusiv dacă este cazul să verifice autenticitatea semnăturilor donatorilor. Mai mult respectarea legislației din perspectiva utilizării acestora în conformitate cu actele normative aprobate de SFS, rămâne a fi și responsabilitatea instituției. 

Una din recomandările formulate și reiterate de către Promo-LEX prevede sau necesitatea modificării Regulamentului, astfel încât colectarea donațiilor similar colectării cotizațiilor să fie făcută prin eliberarea bonurilor de plată sau stabilirea cazurilor când prevederile legislației sunt încălcate, cercetarea acestor cazuri și aplicarea sancțiunilor de rigoare. Astfel de acțiuni ar spori gradul de transparență și echitate în procesul de finanțare a partidelor politice din Republica Moldova.

„În rezultatul comparării cheltuielilor raportate la CEC cu cele estimate de către Asociație Promo-LEX, constatăm că 7 partide politice nu au raportat cheltuieli în sumă de 7 266 559 lei (categoria de cheltuieli pentru evenimente publice, tradițional a fost cea mai netransparentă, potrivit constatărilor). Imperfecțiunea modelului de raport financiar propus de către CEC obstrucționează în continuare accesul la plenitudinea informațiilor financiare. Lipsa în formularele de rapoarte financiare ale rubricilor destinate categoriilor de cheltuieli precum „consultanță politică”, „recompense pentru voluntari și agitatori”, dar și lipsa în rapoarte a sub categoriilor precum “cheltuieli pentru panouri stradale”, “cheltuieli pentru publicitate electronică”, “cheltuieli pentru publicitate promoțională”, “presa scrisă”, le permit subiecților raportării să generalizeze datele, minimizând transparența cheltuielilor pe categoriile de cheltuieli menționate”, se arată în raportul Promo-LEX.

Raportul integrală poate fi consultat AICI.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0354 -0.4289%
USD USD 18.5436 0.6268%
RUB RUB 0.2405 2.4276%
RON RON 4.1489 -0.4200%
UAH UAH 0.6769 1.1960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile