Logo Realitatea.md

Promo-LEX a înregistrat diferențe nesemnificative la numărătoarea paralelă a voturilor în turul II al alegerilor locale din Chișinău (VIDEO/DOC)

04 Iunie 2018, 13:39 // Alegeri

Numărătoarea paralelă a voturilor în turul doi de scrutin, realizată de Promo-LEX, confirmă rezultatele anunțate de către Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău. Potrivit șefului Misiunii de Observare a alegerilor, Pavel Postica, nu au fost înregistrate diferențele care să influențeze procentajul acumulat de către cei doi candidați. 

Astfel, conform datelor preliminare ale numărătorii paralele, la scrutin au participat 248 937 de locuitori ai capitalei, în timp ce datele Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău arată că la urne s-au prezentat 248 673 de chișinăuieni. Diferență este de 263 de votanți, transmite IPN. 

Potrivit numărătorii paralele, candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a acumulat 129 432 de voturi (Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău a anunțat același număr). Candidatul PSRM, Ion Ceban, a obținut 116 818 voturi (116 788 de voturi, potrivit Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău). Astfel, în cel de-al doilea caz a fost înregistrată o diferență de minus 30 de voturi pentru candidatul socialist.

În cazul a patru procese verbale nu a coincis numărul buletinelor de vot primite de către birourile electorale ale secțiilor de votare cu numărul de alegători care a primit buletinele de vot și numărul buletinelor de vot neutilizate și anulate. Într-un  alt caz procesul verbal a conținut erori în ceea ce privește numărul total de voturi valabil exprimate în raport cu scorul obținut de către concurenții electorali.

De asemenea, Asociația prezintă rezultatele unui exercițiu de simulare, prin care am dorit să vedem care ar fi scorurile electorale ale primilor doi concurenți, prin proiectarea pe circumscripțiile uninominale, constituite pentru alegerile parlamentare următoare, ce se vor desfășura în baza sistemului mixt de alegere a deputaților. 

Respectiv, dacă alegerile parlamentare se vor desfășura într-un singur tur de scrutin, atunci rezultatele proiectării denotă că, în 9 circumscripții din 11 în mun. Chișinău ar învinge candidatul PSRM, respectiv, iar în 2 – candidatul PPPDA. Astfel, avem situația când candidatul cu cel mai bun scor, (PSRM) care a acumulat 40,93% din voturi, reușește să acumuleze în baza scrutinului majoritar cu un singur tur peste 81.82% din mandate în cele 11 circumscripții uninominale din capitală. 

De cealaltă parte, în eventualitatea parlamentarelor cu două tururi de scrutin, candidatul care a acumulat cele mai multe voturi la turul doi al alegerilor locale noi din mun. Chișinău: PPPDA – 52,57%, reușește să adjudece 6 circumscripții, iar PSRM i-ar reveni 5 circumscripții (cu 47,43% din voturi acumulate).

Vedeți documentul de mai jos pentru mai multe detalii:

CITEȘTE ȘI: 

Alegerile locale anticipate din Chișinău au trecut. Ce urmează?!

Ce spune Ruslan Codreanu, va rămâne în echipa lui Andrei Năstase, pentru a continua să activeze ca viceprimar? (VIDEO)

Dodon consideră că victoria lui Năstase se datorează faptului că „s-a votat ideologia, nu competența managerială reală”

PDM despre alegerile din Chișinău: Votul exprimat este unul categoric pentru menținerea Capitalei pe calea de dezvoltare pro-europeană

Maia Sandu, mulțumită de rezultatele alegerilor locale din Chișinău: ”Orice victorie înseamnă, în primul rând, o mare responsabilitate”

Președintele PPDA Andrei Năstase - noul primar general al municipiului Chișinău (VIDEO) 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4799 -0.2027%
USD USD 18.1825 -0.0033%
RUB RUB 0.2826 0.3908%
RON RON 4.3370 -0.2232%
UAH UAH 0.6877 0.0873%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile