Logo Realitatea.md

Apel către Parlament și CEC să execute directivele înaintate de Curtea Constituțională după alegerile prezidențiale din 2016

06 Mai 2020, 12:20 // Politica

Asociația Promo-LEX a lansat astăzi, un Apel public privind necesitatea urgentă de soluționare a problemelor legale care pot afecta organizarea și desfășurarea alegerilor președintelui Republicii Moldova în toamna anului 2020.

Foto: suntparinte.md

În acest sens, Promo-LEX atrage atenția că, în urma alegerilor prezidențiale din 30 octombrie (13 noiembrie) 2016, Curtea Constituțională a formulat șase directive către Parlament. Acesta, contrar prevederilor legislației nu a soluționat în nici un fel trei directive, iar alte trei au fost soluționate doar parțial.

Precizăm că, atât Promo-LEX, în calitate de misiune națională de observare a alegerilor, cât și Misiunile internaționale au formulat numeroase recomandări privind modificarea cadrului legal din Republica Moldova, însă constatăm, cu regret, că acestea nu au fost luate în calcul de Parlament. De asemenea, constatăm că modificările legislației electorale efectuate în perioada 2016-2020 nu au avut un caracter sistemic, fiind, preponderent, de conjunctură și vizând oportunitatea politică”, se precizează în Apelul public al Promo-LEX.

În mod aparte, Misiunea atrage atenția că instituția, care se ocupă de organizarea proceselor electorale - Comisia Electorală Centrală, contrar angajamentelor asumate public față de partenerii de dezvoltare dar și față de reprezentanții Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte nu a publicat și, nici nu a inițiat procesul de consultare publică a propunerilor de modificare a legislației electorale și a cadrului legal conex. Subliniem că aceste propuneri au fost elaborate deja, cu suportul partenerilor de dezvoltare. „Insistăm pe ideea că propunerile de modificare pot fi utile pentru soluționarea problemelor ce ar putea apărea în campania prezidențială din toamna anului curent. Inițierea neîntârziată a procesului de discutare publică a propunerilor va duce la perfecționarea acestora și a legislației electorale”, se mai precizează în Apel.

Pe baza celor expuse, Asociația Promo-LEX solicită, în mod urgent, Comisiei Electorale Centrale publicarea pentru consultare publică a propunerilor de modificare a legislației electorale și a cadrului legal conex elaborate cu susținerea partenerilor de dezvoltare; examinarea în ședință a propunerilor și înaintarea acestora spre examinare Parlamentului. Parlamentului Republicii Moldova să examineze și să soluționeze directivele Curții Constituționale; să inițieze neîntârziat modificării în legislația electorală cu participarea largă a părților interesate în procesul de consultare publică a proiectelor și să utilizeze drept bază pentru modificarea cadrului legal a recomandărilor misiunilor de observare a alegerilor, în special, de la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile