Logo Realitatea.md

Propaganda separatistă în acțiune! „Pervîi Pridnestrovskii” prins cu minciuna într-un material despre recrutarea transnistrenilor de către SIS

18 Septembrie 2019, 18:45 // Actualitate

Postul de televiziune „Pervîi Pridnestrovskii” din stânga Nistrului, canalul oficial de propagandă a Tiraspolului, a prezentat ieri un reportaj despre „recrutarea transnistrenilor de către serviciile speciale din Moldova”, în speță Serviciul de Informații și Securitate, cu scopul de a spiona autoritățile de la Tiraspol.

În reportaj toate fețele sunt blurate, iar drept „dovadă” sunt oferite și imagini care ar fi fost surprinse în timpul unei convorbiri de recrutare a unei tinere de către un reprezentant al SIS. Potrivit autorului, tânăra ar fi fost invitată la Chișinău. În realitate însă, imaginile au fost filmate într-o pizzerie din Tiraspol.

colaj: realitatea.md

La început, autorul reportajului vorbește despre faptul că unele anunțuri pe Internet cu privire la ofertele de muncă de la distanță pot fi periculoase. Astfel, acesta dă exemplul unei tinere din Tansnistria care ar fi fost invitată să lucreze în presă. „Au luat legătura prin Facebook. I-au propus să scrie de la distanță despre evenimentele din țara noastră. Locul de muncă - o instituție [de presă] privată. La convorbire a fost invitată la Chișinău”, spune jurnalistul de la „Pervîi Pridnestrovskii”.

Ulterior, tânăra care ar fi căzut pradă serviciilor speciale moldovenești povestește cum a fost totul:

„În cafenea mă aștepta un tânăr de 25-27 ani. Inteligent, gentil. La început am vorbit despre teme îndepărtate, după care tânărul a recunoscut că nu este reprezentant al unei instituții de presă, ci angajat al serviciilor speciale din Republica Moldova.

În continuare, mi-a zis că apreciază mult munca mea și mi-a propus să colaborăm în calitate de informator. Mi s-a spus că în acest mod îl voi ajuta să lucreze în întâmpinare pentru a evita repetarea conflictului care a fost în 1992. Am fost asigurată că totul va fi anonim, confidențial, așa că am acceptat. Plus că și banii propuși nu erau deloc puțini”, a relatat „victima”.

În timpul relatării acesteia, au fost prezentate și „probe” de la „fața locului”. Imaginile arată un bărbat care o întâmpină pe fată, apoi se așează la o masă și discută despre ceva, fețele ambilor sunt blurate, iar sunetul de la „convorbire” lipsește, imaginile fiind prezentate doar ca fundal.

Autorul reportajului mai spune că „materialele au început a fi publicate în presă și pe bloguri anonime, dar conținutul era foarte diferit de cel de autor”. „Evenimentele din Transnistria erau descrise într-o manieră negativă și provocatoare”, adaugă el.

Ulterior, în imagini apare o altă persoană, prezentată drept „colaborator operativ” al pretinsului Minister al Securității de Stat al republicii nerecunoscute din stânga Nistrului. Acesta este firmat din spate, cadrul fiind construit în asemenea mod încât să nu poată fi recunoscut.

Acesta spune că „se fixează o activitate de „escaladare” a situației politice în interiorul RMN pe calea desfășurării unor campanii informaționale, inclusiv provocatoare, prin intermediul diferitor resurse media aflate fie sub controlul direct, fie angajate SIS”. „Cetățenii RMN, atrași la colaborarea confidențială, sunt utilizați în calitate de resurse pentru atingerea unor scopuri destructive”, mai spune acesta.

Într-un final, jurnalistul de la „Pervîi Pridnestrovskii” afirmă că potrivit legii din stânga Nistrului „o asemenea colaborare cu serviciile străine se consideră spionaj”, iar cei care fac asemenea lucruri riscă ani de pușcărie.

Însă, așa cum minciuna are picioare scurte, în scurt timp internauții au stabilit că imaginile din „cafeneua de la Chișinău”, prezentate drept „probă” a recrutării tinerei, au fost de fapt filmate în pizzeria din Tiraspol parte a rețelei „Andy's Pizza”. Cel mai probabil, autorii reportajului propagandistic au sperat că, având în vedere existența unor asemenea pizzerii și la Chișinău, nimeni nu va observa diferența

La îndemnul unei activiste de la Chișinău, un internaut din stânga Nistrului a realizat câteva poze exact din cafeneaua „cu pricina”, care se află pe strada „Sverdlova” 75 din Tiraspol.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile