Logo Realitatea.md

Propunerea CEC! Numărul buletinelor de vot în secțiile din străinătate să fie majorat la 10 mii pentru alte alegeri

23 Noiembrie 2020, 12:45 // Politica

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) propun ca, numărul buletinelor de vot în secțiile de votare din străinătate să fie mărite de la 5 mii la 10 mii bucăți. Propunerea se regăsește în raportul CEC cu privire la rezultatele alegerilor din 1 noiembrie, care a fost aprobat astăzi și urmează să fie remis Curții Constituționale spre examinare și validare.

Inițial a fost propus ca numărul buletinelor să fie majorat până la șapte mii, însă majoritatea membrilor CEC nu au susținut această inițiativă. Ulterior, sugestia membrului CEC, Pavel Dumitru, de a majora tirajul buletinelor de vot de până la 10 mii a fost susținută de majoritatea membrilor Comisiei.

Un alt membru al CEC, Andrei Volentir, a precizat că un număr prea mare de buletine de vot, pentru unele secții de votare de peste hotare ar însemna cheltuieli nejustificate din bugetul statului, întrucât fiecare secție are o anumită capacietate de deservire a alegătorilor, iar cele neutilizate vor fi distruse, fără a fi utilizate.

Precizăm că, propunerea de a fi majorat tirajul buletinelor de vot în secțiile de votare de peste votarele țării a fost susținută doar de cinci membri din cei șapte prezenți la ședința de astăzi a Comisiei Electorale Centrale. Doi dintre aceștia s-au abținut.

Amintim că, la scrutinul prezidențial, turul doi, în cinci secții de votare din străinătate buletinele de vot au fost epuizate înainte de ora închiderii secțiilor, iar sute de oameni nu au putut să-și exercite dreptul la vot, deși așteptau în rând.

Totodată s-a propus spre atenția autorităților metode alternative de vot pentru diasporă, însă deocamdată nu s-a luat nici o decizie. În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege privind votul în diasporă pe parcursul a două zile sau corespondență, însă inițiativa este la stadiul incipient.

Citeste tot despre: alegeri, buletine de vot, CEC
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0739%
USD USD 17.2814 0.1640%
RUB RUB 0.2358 0.8986%
RON RON 4.3095 0.0859%
UAH UAH 0.6162 -0.0973%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile