Logo Realitatea.md

Provocare inedită pentru jurnaliști! Ofițerii SIS i-au pregătit în premieră pentru lupta cu teroriștii (Imagini inedite din interiorul SIS)

20 Iunie 2016, 14:15 // Societate
// Autor:  
Irina Luca

Înconjurați de indivizi cu cagule, cu săculețul pe cap, cătușe pe mâini, picioare legate și în portbagajul mașinii! De asta a avut parte un grup de jurnaliști, care timp de două zile a participat la un curs de instruire în domeniul antiterorist, desfășurat de Serviciul de Informații și Securitate. Cursul a inclus atât ore teoretice, cât şi practice, jurnaliştii fiind familiarizaţi cu metode de gestionare a crizelor generate de actele teroriste şi supravieţuirea în situaţii de criză.

Chiar dacă au fost două zile de stres și multă muncă fizică, reprezentanții mass-media au înțeles cât de complicată este supravieţuirea în situaţii de criză, dar şi care este rolul acestora în lupta împotriva terorismului. Mass-media a ”gustat” din plin viața unui ofițer al Serviciului de Informații și Securitate.

Din prima zi, instructorii SIS i-au ”speriat” pe jurnaliști: Graficul este unul foarte stabil, uniforma cât mai comfortabilă și toți execută ordinele! Cine întârzia câteva secunde era pedepsit! La SIS nu există ”nu vreau”, există ”trebuie” - asta repeta întruna instructorul.

Astfel, timp de două zile, jurnaliștii au învățat diverse tehnici de autoapărare, cum să supraviețuiască în lupta cu cuțitul, cum să mânuiască armele, cum să sară din mașină în timpul deplasării, să urce/coboare din copaci, dar cel mai important - cum să scape de frică. Aceștia au fost ”răpiți” de indivizi mascați, băgați în portbagajul unei mașini și ”aruncați” într-o încăpere întunecoasă, în care erau peste 30 de grade Celsius și era practic imposibil de respirat. Acolo, ei trebuiau în timp record să asambleze armele, să obțină o informație importantă despre teroriști și să doboare infractorul care îi păzea la intrare. În cele din urmă, toți au reușit să scape, demonstrându-și astfel capacitățile acumulate.

Instruirea a avut loc la Institutul Naţional de Informaţii şi Securitate ”Bogdan, Întemeietorul Moldovei”. La final, jurnaliştilor le-au fost înmânate certificate de dezvoltare profesională.

Activitatea se înscrie în complexul de acţiuni orientate spre consolidarea sistemului naţional de prevenire şi combatere a manifestărilor teroriste, în special, rolul mijloacelor de informare în gestionarea şi reflectarea situaţiilor de criză.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile