Logo Realitatea.md

PSRM, în tandem cu Ambasada Rusiei, împotriva României: „Capriciile ambasadorului Ioniță nu pot duce decât la tensiuni între țări”

26 Octombrie 2020, 09:10 // Societate

Ambasada Rusiei în Republica Moldova s-a arătat nemulțumită printr-un comunicat de presă de anumite declarații ale ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, despre „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. În tandem cu ea, PSRM a emis o poziție similară pe situație.

Foto: ambasadorul României, Daniel Ioniță (stânga); ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov (dreapta)

„PSRM condamnă cu fermitate declarația făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, la Cimitirul soldaților români din satul Mana, raionul Orhei. Pe cei care, la 22 iunie 1941, împreună cu armatele lui Hitler și Antonescu, au invadat teritoriul Uniunii Sovietice, care au participat la nenumărate crime pe teritoriul Moldovei, pe mîinile cărora este sîngele a sute de mii de compatrioți de toate naționalitățile, ale căror fapte au fost condamnate de Tribunalul de la Nürnberg, este categoric inacceptabil și imoral să-i numim „eroi căzuți pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică””, scrie în poziția PSRM.

„Prin declarația sa, ambasadorul Daniel Ioniță a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupație din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declarație scandaloasă și iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomației și trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova. Partidul Socialiștilor a susținut în mod constant relațiile de prietenie cu țara vecină -România. Totuși, astfel de capricii ale ambasadorului României nu pot duce decît la tensiuni între țările noastre și la o scădere a autorității statului român și a diplomaților săi în rîndul cetățenilor Republicii Moldova”, sunt de părere socialiștii.

În poziție, mai este specificat că PSRM „pledează în continuare ca pe 9 mai să fie sărbătorită Ziua Victoriei și pe 24 august - Ziua Eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă, în calitate de date comemorabile naționale”.

Amintim că vineri, pe 23 octombrie, Ambasada României în Republica Moldova a organizat la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române, localitatea Mana, raionul Orhei, activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. S-a vorbit despre „sacrificiul suprem al Eroilor care își dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu”.

Tot vineri, în cadrul vlogului „Igor Dodon răspunde”, candidatul independent susținut de PSRM în cursa pentru un nou mandat de președinte s-a lăudat că, deși nu prea a fost în vizite oficiale timp de 4 ani în țările vecine, Republica Moldova are niște relații foarte bune cu Ucraina și România. În plus, a adus aminte de alte vizite pe filiera guvernamentală și parlamentară.

Citeste tot despre: Igor Dodon, PSRM, Romania, Rusia
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6652 0.7646%
USD USD 17.2389 0.0580%
RUB RUB 0.2267 -0.5265%
RON RON 4.2410 0.7746%
UAH UAH 0.6050 -0.1156%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile