Logo Realitatea.md

PSRM a sesizat CCM pe cazul refuzului președintelui țării de a propune candidatura prim-ministrului (DOC/VIDEO)

19 Ianuarie 2021, 12:17 // Politica

Deputații PSRM, Vasile Bolea, și Grigore Novac au depus la Curtea Constituțională (CCM) o sesizare interpretarea prevederilor art. 98 din Constituția Republicii Moldova în consolidare cu art. 85 din Legea Supremă, în partea ce ține de propunerea unui candidat la funcția de prim-ministru de către președintele țării, așa cum a anunțat ieri Igor Dodon.

Astfel, socialiștii întreabă Înalta Curte următoarele:

1. Care este termenul limită în cadrul căruia Președintele urmează să facă prima desemnare a candidatului la funcția de Prim-ministru, în cadrul termenului general de trei luni ?

2. Refuzul sau inacțiunea Președintelui de a desemna un candidat la funcția de Prim-ministru constituie faptă gravă prin care încalcă prevederile Constituției ?

3. Care sunt consecințele cazului în care Președintele nu a desemnat candidatura la funcția de Prim-ministru, iar între timp s-a scurs termenul de trei luni  ?

4. Care sunt consecințele cazului în care Președintele a desemnat candidatul la funcția de Prim-ministru ignorând condițiile temporale de 45 zile de la prima solicitare. Precum și în cazul în care refuză să desemneze a doua candidatură ?

5. Constituie drept temei de dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului timp de 3 luni drept rezultat al refuzului Președintelui de a desemna candidatul la funcția de Prim-ministru ?

6. Care este consecința în cazul în care Președintele, în urma consultării fracțiunilor parlamentare, consideră că mai există șanse reale pentru a investi Guvernul prin intermediul Parlamentului existent, dar în același timp s-a scurs termenul de 45 zile ?

Amintim că, ieri, președintele PSRM, Igor Dodon, a anunțat după ședința executivului politic al partidului că astăzi, deputații socialiști vor depune o sesizare la Curtea Constituțională, după ce s-a atestat că președinta țării, Maia Sandu, refuză să propună candidatura premierului, pentru formarea unui nou Guvern.

Doc: Grigore Novac/Facebook

Citeste tot despre: CCM, Curtea Constituțională, PSRM, sesizare
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile