Logo Realitatea.md

PSRM cere Parlamentului să cerceteze activitatea AȘM, iar Gheorghe Duca să fie demis și cercetat penal (DOC)

31 Martie 2016, 11:35 // Politica

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cere Parlamentului să fie creată o comisie de anchetă, care să cerceteze activitatea Academiei de Științe a Moldovei. Potrivit liderului PSRM, Igor Dodon, Legislativul trebuie să ceară Procuraturii și CNA să reia dosarele deschise pe instituția vizată. Totodată, aceștia cer demisia președintelui Duca, pentru faptul că prin prezența sa în această funcție ar dezonora forul academic al țării.

„Avem toate temeiurile să cerem ca Președintele AȘM, Gheorghe Duca, să fie destituit din funcție și să fie cercetat penal. S-au acumulat prea multe lucruri grave la Academia de Științe a Moldovei, care nu pot fi tolerate într-un stat de drept”, afirmă Dodon.

Igor Dodon spune că Academia de Științe a degradat la mai multe capitole, în ultima perioadă de timp, „în primul rând la capitolul administrativ, în ciuda unor finanțări considerabile de care a avut parte atât din bugetul statului, cât și de la diferite proiecte internaționale”.

„La adresa mea au venit numeroase plângeri că în AȘM s-a creat un mediu psihologic nociv, autoritar, cu un președinte care se comportă despotic în raport cu angajații AȘM. Gheorghe Duca a transformat Academia de Științe în propria feudă, într-un fel de gospodărie pe care o gestionează pe bunul lui plac și în propriul interes financiar”, relatează liderul socialist.

Totodată, potrivit socialiștilor, „Gheorghe Duca, în fond, deține în mod ilegal funcția de președinte al AȘM, deoarece putea fi ales în funcție de președinte doar pentru două mandate, în timp ce el se află deja la al treilea mandat”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3214 0.0000%
USD USD 17.5802 0.0000%
RUB RUB 0.2745 0.0000%
RON RON 4.0546 0.0000%
UAH UAH 0.7255 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile