Logo Realitatea.md

PSRM nu acceptă „oferta” Maiei Sandu. Bolea: „Mai au timp să-și retragă proiectul” (VIDEO)

11 Noiembrie 2019, 14:04 // Politica

Partidul Socialiștilor refuză propunerea de astăzi a prim-ministrei Maia Sandu de a-și retrage moțiunea de cenzură, în schimbul trimiterii proiectului de asumare a răspunderii în fața Parlamentului de către Guvern privind modificarea legii Procuraturii, doar după intrarea acesteia în vigoare. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către deputatul PSRM, Vasile Bolea, în cadrul unui briefing de presă, la sediul partidului.

„PSRM își reiterează poziția. Noi am examinat propunerea doamnei Maia Sandu. Faptul că a venit cu această inițiativă vorbește despre un singur lucru: nu a existat niciun motiv pentru a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului. Atât Constituția, cât și alte legi prevăd clar în cazul în care se asumă această responsabilitate. Inițiativa Maiei Sandu de astăzi arată încă o dată că nu a fost nicio urgență pentru a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului pe modificarea Legii Procuraturii.

Vorbind despre procedurile care sunt în cadrul Comisiei de la Veneția, ea nu examinează legi, ci doar proiecte de legi, care urmează să devină lege.

În cazul în care ne retragem moțiunea acest proiect va deveni lege, iar Comisia nu va putea da aviz. Doamna Maia Sandu cu întregul Guvern mai au timp pentru a-și retrage proiectul de asumare a răspunderii în fața Parlamentului”, a spus Vasile Bolea.

Amintim că Maia Sandu a declarat astăzi, la fel în cadrul unui briefing de presă, că după intrarea legii în vigoare, pentru a activa mecanismul nou de preselectare a candidaților și retragerea moțiunii de cenzură, va expedia legea pentru care și-a asumat răspunderea spre expertizare Comisiei de la Veneția. Totodată, prim-ministra a menționat că nu va expedia lista scurtă de candidați către CSP fără avizul de la Comisia de la Veneția.

Biroul permanent se va întruni la ora 16:00 pentru a decide data și ora ședinței plenare la care va fi dezbătută moțiunea înaintată de socialiști vineri.

Este de menționat că, dimineața, șeful statului, Igor Dodon, a fost sediul PSRM, unde a discutat cu reprezentanții partidului ce măsuri să se întreprindă mai departe în privința neînțelegerilor din cadrul coaliției. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile