Logo Realitatea.md

PSRM se conformează hotărârii Curții Constituționale

07 Iulie 2020, 14:46 // Politica

„Noi ne-am fi dorit să economisim banii cetățenilor și să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în aceeași zi cu cele prezidențiale, la 1 noiembrie, dar ne conformăm hotărârii Înaltei Curți”, a declarat Partidul Socialiștilor într-un comunicat de presă.

Foto: tv8.md

PSRM s-a adresat la Curtea Constituțională să facă o claritate:

„Parlamentul nu poate fi dizolvat în decurs de 6 luni până la alegerile prezidențiale, iar un scrutin parlamentar anticipat nu poate fi organizat în aceeași zi cu scrutinul prezidențial”, au explicat socialiștii.

Deși au vrut ca alegerile parlamentare anticipate în aceeași zi cu cele prezidențiale, la 1 noiembrie, PSRM se conformează hotărârii Curții Constituționale.

„În context, susținem ideea președintelui Igor Dodon că, în această situație, primul decret semnat de șeful statului după alegerile prezidențiale din toamnă trebuie să fie despre dizolvarea actualului Parlament compromis și organizarea alegerilor legislative anticipate.

Acest Parlament s-a afundat în multiplele scandaluri de corupere a deputaților, astfel că el nu mai reprezintă votul cetățenilor dat anul trecut. Boicotarea ședințelor plenare de către Alianța Haosului Sandu-Candu-Plaha-Șor este un alt motiv de discreditare. În actuala situație, doar cetățeni sunt cei care trebuie să decidă cine să le reprezinte interesele în Parlament”, mai scrie în comunicat.

Amintim că, Curtea Constituțională a statut că dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova este interzisă în orice circumstanță, dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii, în cazul în care în această perioadă președintele demisionează și sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului, este interzisă, iar desfășurarea alegerilor parlamentare și a alegerilor prezidențiale (ordinare sau anticipate) în aceeași perioadă este interzisă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile