Logo Realitatea.md

PSRM și PCRM au refuzat să-și delege deputați la Adunarea Interparlamentară a Parlamentelor Moldovei, Ucrainei și Georgiei de la Tbilisi

27 Septembrie 2018, 16:10 // Politica

Delegația Legislativului va participa la Adunarea Interparlamentară a Parlamentului Georgiei, Parlamentului Republicii Moldova și Radei Supreme a Ucrainei care se va desfășura la Tbilisi, Georgia, în perioada 5-6 octombrie curent. Deputații au aprobat, în ședința de astăzi, componența nominală a acesteia, din care fac parte parlamentari din toate fracțiunile, cu excepția celor din PSRM și PCRM, care au refuzat să delege un reprezentant.

Foto Simbol

Din componența delegației fac parte deputații Andrian Candu, copreședinte al Adunării Interparlamentare, Violeta Ivanov, vicepreședinte și membrii Dumitru Diacov, Eugeniu Nichiforciuc, Eugen Carpov, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spătaru, Grigore Cobzac, Iurie Țap și Maria Ciobanu. Fracțiunile parlamentare PSRM și PCRM au refuzat să delege membri.

Amintim că, președintele Parlamentului Andrian Candu și omologii săi Irakli Kobakhidze și Andriy Parubiy au semnat, la 9 iunie curent, la Kiev, documentul de creare al Adunării Interparlamentare a Parlamentului Georgiei, Parlamentului Republicii Moldova și Radei Supreme a Ucrainei.

Această structură interparlamentară va servi drept platformă pentru promovarea intereselor cetățenilor celor trei state, precum și pentru cooperare și schimb de experiență pe domenii de interes comun. Cei trei președinți de Parlament au fost unanimi în nevoia de a fi mai sonori pe plan internațional, în special legat de poziția Moldovei, Georgiei și Ucrainei față de provocările actuale comune de securitate, inclusiv securitatea energetică, prezența nesancționată a trupelor străine pe teritoriile ocupate de Federația Rusă în cele trei state, dezinformarea și știrile false.

Luând în calcul aspirațiile comune de aderare la Uniunea Europeană, șefii celor trei legislative s-au angajat să coopereze pentru buna implementare a reformelor și angajamentelor asumate la obținerea statutului de state asociate UE și să împărtășească bunele practici.

De menționat că, prima conferință interparlamentară de nivel înalt Moldova, Georgia și Ucraina a avut loc la 2 martie la Chișinău, când cei trei președinți de Parlamente s-au angajat să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate. Cea de-a doua conferință interparlamentară de nivel înalt Georgia, Moldova și Ucraina, s-a desfășurat la Kiev, în perioada 8-10 iunie curent.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1295 -0.5112%
USD USD 17.6496 -0.3095%
RUB RUB 0.2786 0.1798%
RON RON 4.0056 -0.7385%
UAH UAH 0.7221 -0.2211%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile