Logo Realitatea.md

PSRM și PDM au refuzat să introducă pe ordinea de zi moțiunea simplă pe numele ministrului de Externe. Deputații amenință cu blocarea tribunei Parlamentului

20 Februarie 2020, 12:30 // Politica

Majoritatea parlamentară informală PSRM-PDM nu au susținut astăzi introducerea pe ordinea de zi a Parlamentului moțiunea simplă împotrivă ministrului Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, deși deputații din opoziție cei din cadrul Blocului ACUM au solicitat repetat acest lucru, după ce Biroul permanent al Parlamentului a refuzat să introducă pe ordinea de zi acest subiect.

Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe Aureliu Ciocoi nu a fost admisă în procedura legislativă, a declarat în debutul ședinței Zinaida Greceanîi. Alexandru Slusari și Igor Grosu au spus că nu a înțeles argumentele juridice pentru care moțiunea nu a fost acceptată și au solicitat să li se aducă argumentele, care au stat la baza acestei decizii.

„Ieri la biroul permanent nu am auzit argumente de ce moțiunea nu poate fi admisă în procedură legislativă. Există decizia direcției juridice care a spus că moțiunea este conformă, iar noi nu am primit argumente juridice de ce n-ar trebuie să fie inclusă”, a spus Slusari.

La rândul ei, președinta Parlamentului a declarat: „Eu nu voi supune votului această chestiune pe ordinea de zi. Direcția juridică a emis deputaților argumentele. Nu se conține dispozitivul ce vrem noi de la ministrul de externe”, a răspuns Greceanîi.

Cu o reacție a venit și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care a declarat că neicluderea pe ordinea de zi a moțiunei simple este o încălcare a regulamentului Parlamentului și a prevederilor Constituție în ansamblu.

„Atât moțiunea simplă, cât și moțiunea de cenzură sunt instrumente constituționale. Nu poate biroul permanent sau direcția juridică să golească de conținut prevederile constituției. Moțiunile se includ în agenda parlamentului, se dezbate moțiunea, apoi se supune votului”, a explicat Sergiu Litvinenco.

Totodată, unii deputați au menționat că, dacă se vor mai face astfel de abuzuri de a nu introduce anumite subiecte pe ordinea de zi, conform procedurii legale, atunci aceștia vor bloca tribuna Parlamentului.

Amintim că, ieri seara, Biroul permanent al Parlamentului cu votul deputaților PDM-PSRM a refuzat să introducă pe ordinea de zi de astăzi a Legislativului, chestiunea privind moțiunea simplă pe numele ministrului de Externe, după ce a fost depusă de Blocul ACUM, pentru faptul că a declarat presei, în cadrul unei conferințe de presă că „Rusia a intervenit în războiul de pe Nistru, pentru a opri vărsările de sânge”.

Noul grup parlamentar „Pro-Moldova”, format din cei șase deputați ex-democrați, care au părăsit formațiunea, au declarat ieri că vor susține moțiunea simplă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)