Logo Realitatea.md

PSRM solicită interzicerea forțelor unioniste pe teritoriul Republicii Moldova și declararea lui Băsescu drept persona non-grata

17 Ianuarie 2018, 13:01 // Politica

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă intenția fostului președinte al României Traian Băsescu de a înainta în parlamentul țării vecine o inițiativă legislativă privind unirea Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă, partidul menționează că ”acțiunile domnului Băsescu și susținătorilor acestuia sunt privite de PSRM ca un act nedisimulat de agresiune împotriva independenței Republicii Moldova, care încalcă grav Constituția țării și principiile dreptului internațional”.

”Nu este pentru prima dată când fostul președinte al României și-a permis să facă declarații care amenință statalitatea Republicii Moldova. În acest sens, este îngrijorător faptul că nicio instituție de stat a Republicii Moldova, cu excepția Președinției Republicii Moldova, nu a emis o declarație oficială în această privință”, se mai arată în comunicat.

În același timp, PSRM anunță că activitatea forțelor unioniste pe teritoriul Moldovei este alarmantă în ajunul aniversării a 100 de ani de la așa-numita "Marea Unire": ”Orice acțiuni și îndemnuri unioniste din partea cetățenilor moldoveni reprezintă infracțiuni grave de stat și intră sub incidența Codului penal al Republicii Moldova”.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova solicită autorităților să ia măsuri pentru a proteja statalitatea țării noastre și pentru a suprima orice încercare de lichidare a statului nostru suveran și independent. De asemenea, solicită ca Traian Băsescu să fie declarat persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv interzicerea activităților tuturor partidelor și mișcărilor unioniste pe teritoriul țării noastre.

PSRM argumentează prin faptul că poziția partidului ”nu este îndreptată împotriva României și a poporului său. Vrem să vedem țara vecină ca stat prietenos. Cu toate acestea, respingerea persistentă și pe termen lung a semnării Tratatului Politic de bază cu Republica Moldova provoacă nedumerire, ceea ce demonstrează refuzul Bucureștiului de a recunoaște granița de stat de-a lungul râului Prut și provoacă o suspiciune logică privind prezența planurilor agresive de expansiune împotriva Republicii Moldova de către conducerea României”.

Menționăm că și președintele Igor Dodon s-a arătat îngrijorat de faptul în ultima perioadă unioniștii își manifestă tot mai mult ideile și promovează unirea Republicii Moldova cu România.

Realitatea.md amintește că recent, fostul președinte al României Traian Băsescu, a declarat că va depune în Parlament, un proiect de lege privind unirea cu Republica Moldova, care se va baza şi pe Decizia 148 a Senatului Statelor Unite ale Americii.

În luna decembrie a anului trecut, mai multe comisii din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova au desfășurat ședințe pe marginea acțiunilor desfășurate pe teritoriul Republicii Moldova de către fostul președinte al României și actualul președintele de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN), Traian Băsescu și au solicitat inițierea procedurii de declarare persona non-grata a acestuia pe teritoriul țării noastre. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2014 0.8285%
USD USD 18.5683 0.1332%
RUB RUB 0.2460 2.2869%
RON RON 4.1806 0.7641%
UAH UAH 0.6855 1.2705%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile