Logo Realitatea.md

PUN salută intenția semnării unui pact de neagresiune, însă nu îl va semna. Motivul

13 Februarie 2020, 08:54 // Politica

Partidul Unității Naționale (PUN) a luat act de propunerea Partidului Acțiune și Solidaritate privind semnarea unui pact de neagresiune între forțele pro-europene și unioniste și salută disponibilitatea acestei formațiuni spre colaborare, însă nu consideră necesară semnarea unui astfel de document, deoarece „cu toții suntem actori politici raționali și cu toți ne dorim binele Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al PUN.

Deși salută inițitiva PAS, PUN învinuiește Partidul Acțiune și Solidaritate de „complicitate la apariția PSRM-ului la guvernare. „Partidul Unității Naționale a avertizat de-a lungul timpului asupra pericolului capturării statului de către Igor Dodon, al federalizării Republicii Moldova, și mai ales a pericolului deturnării vectorului de politică externă de către PSRM și Igor Dodon și apreciază determinarea PAS de a combate aceste riscuri și amenințări, chiar dacă anterior s-a făcut responsabil de complicitate la apariția lor. Consideră că nici PAS, nici PPDA, nici alte partide unioniste nu ne sunt adversari, iar o colaborare postelectorală între acestre formațiuni este una firească”, se mai precizează în comunicatul emis presei.

În același timp Partidul Unității Naționale se declara deschis pentru participarea la acțiuni comune ce vizează promovarea și protejarea identității naționale românești în Republica Moldova, promovarea valorilor europene și euro-atlantice, a luptei anticorupție, precum și a altor acțiuni, care să ducă la asigurarea prosperității și securității cetățenilor moldoveni.

PUN afirmă că se va axa pe o campanie electorală corectă, cu dezbateri pe proiecte și programe, fără atacuri la persoană, dar pornind de la regula concurenței electorale oneste, în interesul alegătorilor. Formațiunea, mai consideră necesară o mobilizare exemplară în favoarea candidatului unionist sau pro-europen ce va accede în turul doi, mobilizare care să prevină obținerea unui al doilea mandat de către Igor Dodon.

Amintim că, ieri, PAS a confirmat oficial că a lansat ideea de a semna un pact de neagresiune între partidele unioniste și pro-europene, pentru a nu se ataca reciproc în campania electorală pentru prezidențiale, care urmează să se desfășoare în acest an.

Cu o asemenea inițiativă a venit ieri și Mișcarea Politică Unirea, iar PAS a declarat că urmează să discute cu membrii Mișcării la acest subiect, deși „se află pe aceeași lungime de undă” la acest capitol.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile